Sunday, January 24, 2021

233 kemalangan direkodkan di Selangor sejak 2018: Polis

selangor accident report

Shah Alam: Sebanyak 223 kemalangan yang disebabkan oleh pelbagai masalah jalan raya termasuk jalan berlubang dan retak akibat pembinaan direkodkan di Selangor dari 2018 hingga akhir tahun lalu, menurut polis. Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Selangor Supritendan Azman Shari’at berkata dari jumlah kemalangan, 148 maut, 34 menyebabkan kecederaan serius, kecederaan ringan (37 kes) dan tidak ada kecederaan (empat kes).

“Penunggang motosikal merupakan mangsa terbanyak dalam kemalangan maut yang disebabkan oleh keadaan fizikal jalan raya, iaitu 116 kes, diikuti oleh pemandu dan penumpang kereta (26 kes), pemandu lori dan konduktor (enam kes) dan pemandu van dan penumpang (satu kes ).

“Namun, polis tidak menolak kemungkinan kemalangan itu disebabkan oleh kecuaian pengguna jalan raya itu sendiri, termasuk memandu melebihi had laju. Itu bukan hanya keadaan fizikal jalan,” katanya di sebuah akhbar persidangan di sini, hari ini.Dia mengatakan kebanyakan kes kemalangan yang melibatkan keadaan fizikal jalan raya berlaku di jalan raya negeri dan bandar.

Sementara itu, katanya secara keseluruhan, 123.244 kes kemalangan jalan raya dicatatkan di Selangor tahun lalu, melibatkan 764 kemalangan maut yang mengakibatkan 805 kematian, dengan 108,705 kes tersebut melibatkan pemandu kereta dan penumpang dan 18,606 melibatkan penunggang motosikal. Mengulas mengenai aktiviti berbasikal di Selangor, Azman berkata, polis selalu mengawasi jalan untuk memastikan penunggang mematuhi peraturan, dan setakat ini, tidak ada saman yang dikeluarkan.

Dia mengatakan, menurut catatan dari 2018 hingga tahun lalu, sebanyak 299 kemalangan melibatkan penunggang basikal, dan dari jumlah itu, hanya enam yang melibatkan penunggang santai. “Di Selangor, banyak pekerja asing menunggang basikal sebagai alat pengangkutan, malah (kebanyakan) kes kemalangan melibatkan kumpulan ini. Namun, karena peningkatan popularitas kegiatan berbasikal santai, polisi telah mengambil pendekatan untuk menasihati penunggang basikal untuk selalu mematuhi peraturan.

“Tidak ada yang menghalang penunggang basikal untuk menunggang di jalan raya, kecuali jalan raya, tetapi untuk mengelakkan kemalangan, mereka perlu berhati-hati dan berwaspada, kerana jalan raya juga digunakan oleh pelbagai jenis kenderaan seperti lori,” katanya. – BERNAMA

Malay News, National Desk