Saturday, January 16, 2021

5 kebaikan pelukan, dapat meningkatkan kesihatan badan

Kuala Lumpur: Pelukan diberikan kepada seseorang sebagai bentuk kasih sayang, perhatian, menenangkan, berkongsi kebahagiaan, dan banyak lagi. Pelukan mempunyai banyak faedah, termasuk untuk kesihatan.

Walaupun tidak semua orang menikmati atau merasa selesa dengan sentuhan fizikal, pelukan dianggap memberi kesan positif kepada kesihatan mental dan fizikal. Jadi, kongsi banyak pelukan dengan keluarga anda.

1. Meningkatkan imuniti
Apabila anda tidak merasa sihat, pelukan boleh menjadi ubat. Terbukti dari penyelidikan sains psikologi bahawa memeluk dapat membantu melegakan gejala demam.
Pakar dari Carnegie Mellon University di Pittsburgh mengatakan, “Menerima peranan sokongan sosial dan pelukan dapat diramalkan sebagai tanda penyakit yang kurang teruk.”

2. Meredakan tekanan
Sekiranya anda mempunyai masalah, cubalah meredakannya dengan pelukan. Satu kajian di PLOS ONE pada tahun 2018 mendapati bahawa lelaki dan wanita boleh mendapat manfaat sama dari pelukan pada hari-hari ketika konflik berlaku.
Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyokong tuntutan ini, tidak ada yang salah dengan menuai faedah berpelukan.

3. Meningkatkan harga diri
Sekiranya anda memerlukan dorongan untuk menghormati diri sendiri, cubalah berpelukan. Pelukan dapat menjadikan mood rendah menjadi lebih baik. Lagipun, sentuhan manusia menandakan ikatan dan hubungan sosial. Oleh itu, pelukan dapat meningkatkan harga diri anda dengan membuat anda percaya bahawa anda berhak memberi dan menerima cinta.

4. Meningkatkan kepercayaan
Pelukan dapat meningkatkan hormon oksitosin. Oksitosin dapat menghilangkan tekanan dan meningkatkan kelonggaran. Tambahan, pelukan dapat membuat anda percaya dan boleh dipercayai.
Satu kajian di Nature menunjukkan hubungan antara oksitosin dan peningkatan kepercayaan yang besar di antara manusia, sehingga meningkatkan manfaat interaksi sosial.

5. Mengurangkan kemurungan
Menurut Deb Castaldo PhD, seorang pakar di New Jersey, pelukan penting untuk kawalan emosi. Pelukan dapat melepaskan hormon anti-depresan semula jadi.
“Kita juga tahu bahawa memeluk orang yang kita sayangi dapat meningkatkan hubungan emosi dan keakraban yang sihat. Ini adalah asas hubungan jangka panjang yang bahagia dan sihat,” jelasnya.-okeyzone

Malay News
Lifestyle Desk