Saturday, January 16, 2021

52 pasangan berkahwin di Tawau sebelum PKP bermula

Tawau: Lima puluh dua pasangan telah berkahwin di Tawau larut malam tadi, hanya setengah jam sebelum negeri ini berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 14 hari.

Pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Sabah (JHEAINS) cawangan Tawau, Kahar Sundu berkata, pasangan itu dinikahkan oleh enam ‘jurunikah’ atau pegawai perkahwinan dan keseluruhan prosesnya selesai pada jam 11.30 malam di Pejabat JHEAINS di Jalan Kuhara di sini.

Kahar berkata menyedari bahawa banyak pasangan telah memohon untuk berkhemah selama tempoh PKP, Tawau JHEAINS telah mengambil inisiatif untuk menawarkan mereka peluang untuk melakukannya lebih awal.

“Selama MCO, semua perkara yang berkaitan dengan perkahwinan ditangguhkan, kecuali untuk urusan pentadbiran. Oleh itu, saya meminta pegawai perkahwinan untuk menghubungi pasangan dan 90 peratus dari mereka menerima tawaran itu dan datang untuk pernikahan, ”katanya ketika ditemui di pejabat malam tadi.

Dia mengatakan bahawa pasangan itu kebanyakannya berusia di bawah 30 tahun dan mereka hadir di pejabat bersama dengan penjaga mereka (wali).

Salah seorang pengantin lelaki, Muhamad Afif Afendi, 24, mengatakan bahawa perkahwinannya dengan Nur Farahin Bahar, 25, pada mulanya dijadualkan akan diadakan pada 23 Januari, tetapi mereka cukup bersyukur kerana proses itu telah dilonggarkan dan dilakukan malam tadi.

“Pada mulanya kami kecewa ketika mengetahui bahawa upacara mungkin ditangguhkan kerana PKP, tetapi ketika JHEAINS menghubungi kami mengenai inisiatif ini, kami lebih senang meneruskannya,” katanya, sambil menambah bahawa majlis perkahwinan akan diadakan setelah PKP berakhir.

Sementara itu, Jupidah Muhammad Zin, 27, dan pasangannya Muhammad Hafiz Sedding, 26, juga bersyukur kerana perkahwinan mereka dimakbulkan sebelum PKP, dan bukannya ditangguhkan ke tarikh yang tidak diketahui.

“Dengan nasihat dari keluarga kami, kami memutuskan untuk meneruskannya walaupun tanpa persiapan yang tepat,” katanya.

Isnin lalu, kerajaan mengumumkan pelaksanaan semula PKP di enam negeri Sabah, Selangor, Melaka, Pulau Pinang, Johor dan Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan) dari 13 hingga 26 Januari.

Sumber: BERNAMA