Sunday, January 24, 2021

Akaun Twitter Trump ditutup secara kekal

Trump-twitter-account

Washington: Akaun Twitter Presiden AS Donald Trump telah disekat secara kekal oleh pihak berkuasa Twitter. Twitter telah mengambil tindakan sedemikian kerana ucapan Trump dapat menyebarkan keganasan baru. Akaun Twitter Donald Trump diumumkan akan ditutup pada hari Jumaat, waktu tempatan. Menurut pihak berkuasa Twitter, keputusan untuk menutup akaun itu dibuat setelah memantau tweet Trump selama beberapa hari.F Facebook telah mengumumkan bahawa akaun Trump akan ditutup buat sementara waktu.
Trump menghadapi kesukaran untuk menghabiskan setengah minggu depan di bawah tekanan perletakan jawatan, pemecatan dan pembatalan kelayakan. Joe Biden, yang sedang menunggu untuk dilantik sebagai presiden, menyerahkan keadaan kepada penggubal undang-undang.

Lima orang terbunuh pada Rabu lalu dalam serangan ganas oleh penyokong Trump di Capitol Hill. Serangan itu belum pernah terjadi sebelumnya dalam sejarah Amerika Syarikat. Selepas serangan itu, berlaku ribut protes di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia. Banyak penggubal undang-undang A.S. meminta penghentian ucapan kebencian Trump di media sosial. Malah bekas Wanita Pertama A.S. Michelle Obama tweet pada Khamis lalu meminta akaun Trump ditutup sama sekali. Keadaannya sedemikian rupa sehingga tidak ada yang mendengarkan Donald Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat lagi. Menjelang akhir kekuasaan, Trump bersikap seperti orang gila. Speaker Nancy Pelosi telah bercakap dengan ketua keselamatan mengenai penolakan Presiden Donald Trump untuk menggunakan senjata nuklear. Penceramah mengatakan bahawa semua pilihan lain juga telah disediakan.

Naib Presiden Mike Pence telah dipanggil untuk menyatakan Donald Trump tidak kompeten dengan menguatkuasakan Pindaan Perlembagaan ke-25. Mike Pence belum menyatakan kedudukannya.
Pelbagai media, termasuk The Wall Street Journal dan USA Today, mendesak Trump untuk mengundurkan diri. Anggota parlimen Republik juga mendesak Trump untuk mengundurkan diri.

Sekiranya Trump tidak meletak jawatan secara terhormat, dia harus menghadapi pendakwaan. Usul pemecatan telah disusun untuk mendapatkan suara di Kongres. Cadangan seperti itu dapat dibentangkan di Kongres Isnin depan. Tidak ada yang dapat menerima bahawa mungkin terjadi kekerasan terancang di ibu kota, Washington DC, pada 7 Januari, yang dipimpin oleh presiden AS yang berkuasa. Walaupun selepas kejadian itu, Presiden Trump tidak menyatakan rasa kesal atas tingkah lakunya yang melulu. Dia tidak malu. Sebaliknya, dia mengatakan bahawa dia tidak akan menghadiri upacara mengangkat sumpah Joe Biden. Walaupun keadaan rapuh, Trump tidak mengucapkan tahniah kepada calon yang menang. Walaupun selepas serangan itu mengorbankan lima orang, Trump masih menuduh pemilihan itu sebagai penipuan. Tetapi tidak ada yang mendengarkan Trump lagi. Joe Biden mengatakan akan lebih baik sekiranya Donald Trump tidak menghadiri upacara mengangkat sumpahnya.

Penceramah Nancy Pelosi dan Joe Biden bercakap mengenai keadaan terkini. Joe Biden memfokuskan pada apa yang akan dilakukannya setelah Donald Trump melepaskan kuasa di Kongres. Biden mengatakan bahawa dia akan mengikuti keputusan Kongres mengenai Trump. Joe Biden memberi tumpuan untuk melambatkan.-Reuters

Malay News
International Desk