• Home
  • Education
  • Akses internet penting untuk pengajaran dan pembelajaran di rumah

Akses internet penting untuk pengajaran dan pembelajaran di rumah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) dilihat sebagai pilihan terbaik untuk pelajar sekolah sekarang, berikutan peningkatan kes positif COVID-19 di negara ini.

Namun, berdasarkan pelaksanaannya sebelumnya, ada beberapa masalah yang harus diberi perhatian untuk memastikan semua pelajar dapat mengikuti dan tidak ada yang akan ketinggalan.

Akses Internet yang lemah dan kekurangan peranti adalah masalah utama yang perlu ditangani untuk menerapkan normal pengajaran dan pembelajaran yang menggantikan kelas fizikal.

Setiausaha Agung National Union of the Teaching Profession (NUTP) Harry Tan Huat Hock mencadangkan agar kerajaan memberi penekanan kepada usaha menyediakan akses Internet dan peranti digital yang boleh dipercayai untuk pelajar.

“Kerajaan juga dapat memberikan ‘Cuti Cuti’ dan pengecualian cukai untuk ibu bapa untuk membeli alat untuk anak-anak mereka,” katanya ketika dihubungi Bernama TV hari ini.

Tan berkata sebenarnya, masalah seperti itu yang juga boleh mempengaruhi keberkesanan PdPR terutama di kalangan pelajar yang kurang bernasib baik, telah dibangkitkan beberapa kali.

Semalam, Kementerian Pendidikan mengatakan bahawa semua murid sekolah rendah dan murid dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 akan mengikuti PdPR mengikut kesesuaian guru dan murid mulai 20 Jan.

Kementerian mengatakan sesi persekolahan secara fizikal, bermula 20 Januari, untuk seluruh negara hanya akan melibatkan pelajar yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), dan Diploma Vokasional Malaysia (DVM) serta peperiksaan antarabangsa yang setara tahun lalu.

Tan berkata, kerajaan juga dapat menjalin kerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) dan sektor swasta untuk mendapatkan dana untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik untuk membeli alat.

Mengenai kelemahan PdPR yang merangkumi pelajar kurang bermotivasi kerana tidak ada kehadiran guru secara fizikal dan pengurusan masa yang kurang baik, dia mengatakan kerjasama semua pihak diperlukan untuk menjayakannya.

Tan berkata NUTP juga telah menerima cadangan agar PdPR dapat dilaksanakan setelah waktu bekerja tetapi ia harus dipersetujui oleh semua pihak.

Dia juga berpendapat bahawa latihan formal untuk guru harus diberikan untuk memastikan keberkesanan proses penyampaian pembelajaran secara maya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Datuk Mohamad Ali Hassan mencadangkan agar penubuhan pusat rujukan PdPR di setiap jabatan pendidikan negeri (JPN), pejabat pendidikan daerah (PPD).

“Ia dapat berfungsi sebagai pusat sehenti untuk mengatasi segala masalah dan cabaran yang dihadapi oleh guru dan pelajar,” katanya sambil menambahkan bahawa semua pihak juga harus memberikan komitmen sepenuhnya untuk memastikan semua pelajar mendapat pengalaman belajar yang berkesan.

Sumber: BERNAMA