Sunday, January 24, 2021

Aset simpanan Bank Negara pada AS $ 105.3 bilion

Kuala Lumpur: Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah AS $ 105.3 bilion (RM425 bilion) pada akhir November, sementara aset mata wang asing lain berjumlah AS $ 1.51 bilion untuk tempoh yang sama, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Dalam satu kenyataan hari ini, ia mengatakan perincian terperinci rizab antarabangsa sesuai dengan format Standard Penyebaran Data Khas Dana Monetari Antarabangsa memberikan maklumat yang berpandangan ke hadapan mengenai ukuran, komposisi dan kegunaan rizab dan aset mata wang asing lain, dan jangkaan dan potensi aliran masuk dan aliran keluar pertukaran asing kerajaan persekutuan dan BNM pada masa hadapan dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Bank pusat mengatakan untuk 12 bulan akan datang, aliran keluar pinjaman mata wang asing, sekuriti dan deposit jangka pendek yang telah ditentukan, termasuk pembayaran balik pinjaman luar negeri yang dijadualkan oleh kerajaan dan tempoh matang mata wang asing Bil Bank Antara Bank, berjumlah AS $ 8.47 bilion .

“Posisi hadapan pendek berjumlah AS $ 6.425 bilion, sementara posisi hadapan berjangka berjumlah AS $ 1.485 bilion pada akhir November 2020, mencerminkan pengurusan kecairan ringgit di pasaran wang.

“Sejalan dengan praktik yang diterapkan sejak April 2006, data tidak termasuk aliran masuk mata uang asing yang diproyeksikan yang timbul dari pendapatan bunga dan penarikan pinjaman projek.

“Aliran masuk mata wang asing yang diproyeksikan berjumlah AS $ 2.438 bilion dalam 12 bulan ke depan,” katanya.

BNM mengatakan satu-satunya aliran bersih jangka pendek kontinjen terhadap aset mata wang asing adalah jaminan kerajaan terhadap hutang mata wang asing yang akan jatuh tempo dalam satu tahun, yang berjumlah AS $ 327.6 juta.

“Tidak ada pinjaman mata wang asing dengan pilihan tertanam, tidak ada kredit yang belum ditarik, tanpa syarat yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, bank, dan institusi kewangan lain,” katanya.

Malay News
Business Desk