Saturday, January 16, 2021

Hotel lima bintang terbakar di Langkawi

Langkawi: Sebuah bangunan di The Andaman yang bertaraf lima bintang, Resort Luxury Collection di Jalan Teluk Datai di sini musnah setelah terbakar dua kali dalam masa 10 jam.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah berkata, kebakaran pertama berlaku pada kira-kira pukul 4.04 petang semalam sebelum ia berlaku lagi selepas tengah malam di tempat yang sama, yang terletak kira-kira 40 km dari bandar Kuah.

Dia mengatakan anggota bomba dari stesen Langkawi dan Persiaran Putra dihantar untuk memadamkan kebakaran.

“Kira-kira pukul 4.04 petang semalam, anggota bomba dari dua stesen dihantar sebagai tindak balas kepada panggilan kecemasan, dan mereka berjaya memadamkan api pada sekitar jam 10 malam.

“Bagaimanapun, kira-kira pukul 1.13 pagi, kami menerima panggilan lain dan bergegas ke lokasi yang sama untuk melawan kebakaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia berkata, api dapat dikawal oleh angin kencang dan merebak dengan pantas sehingga melanda hampir seluruh blok bangunan.

“Operasi memadam kebakaran masih berlangsung pagi ini. Anggota bomba yang sedang menghadapi kebakaran menghadapi masalah mendapatkan bekalan air dan mendapatkan akses ke bahagian bangunan yang terbakar,” katanya.

Dia mengatakan bahawa anggota bomba harus menggunakan kaedah pemadam kebakaran di sayap selatan dan utara bangunan dengan menembak air yang mengalir sejauh 100 kaki dari tender air.

Sumber: BERNAMA