Saturday, January 16, 2021

Indonesia Mengesahkan Kerosakan Pesawat Dekat Lapangan Terbang dengan 62 Penumpang

Indonesian Plane Clash

Jakarta: Sebuah kapal terbang Boeing 737-500 dengan 62 orang terhempas sejurus lepas landas dari Lapangan Terbang Soekarno-Hatta di Tangerang, Banten pada Sabtu petang, seorang pegawai kanan telah mengesahkan.

Menteri Perhubungan Budi Karya Sumadi mengesahkan ketika ditanya apakah pesawat yang dikendalikan oleh Sriwijaya Air telah terhempas setelah Air Traffic Control melaporkan bahawa ia kehilangan hubungan dengan pesawat pada jam 2:40 petang. Waktu Jakarta, hanya sekitar empat minit setelah lepas landas menuju Pontianak, ibu kota Kalimantan Barat.

“Ia terhempas di dekat Pulau Laki,” kata menteri itu melalui portal berita tempatan.

Terletak hanya 24 kilometer di barat laut lapangan terbang, pulau ini termasuk dalam Kabupaten Kepulauan Seribu, Jakarta.

Seorang pegawai daerah yang dikenali sebagai Surachman memberitahu Kompas.com nelayan tempatan telah melaporkan bahawa mereka mendengar letupan berkembar di perairan berhampiran pulau itu. Terdapat hujan lebat ketika kejadian, katanya. Menurut manifes penumpang, pesawat itu membawa 62 orang termasuk 12 kru kabin, kata Menteri Budi.
-Sumber: Jakarta Globe

Malay News
International Desk