Sunday, January 24, 2021

Jangan membatalkan SPM 2020 – Persatuan Guru Sarawak

Kuching: Persatuan Guru Sarawak (STU) percaya bahawa bukan idea yang baik untuk membatalkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020.

Presiden STU Adam Prakash Abdullah, menyahut seruan Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak, Chong Chieng Jen untuk menghentikan SPM kerana ditangguhkan kerana wabak Covid-19, mengatakan tidak seperti peperiksaan UPSR dan PT3, SPM memainkan peranan sebagai kriteria kemasukan ke institusi pengajian tinggi.

“Sekiranya kita mahu memberikan sijil SPM berdasarkan keputusan peperiksaan sekolah, maka kita akan menghadapi kesukaran dalam memastikan penyeragaman.

“Bagaimana A + di Sekolah A sama dengan A + di Sekolah B? Akan ada masalah kebolehpercayaan dan kesahihan sijil yang diberikan, sehingga menjadikan pelajar yang terlibat sangat merugikan, ”katanya pada Selasa (5 Jan).

Adam berkata lebih-lebih lagi, calon SPM 2020 tidak mempunyai skor penilaian berdasarkan kelas yang boleh dijadikan mata merit untuk menganugerahkan sijil SPM.

Katanya, STU akan mendesak ibu bapa dan orang ramai untuk memberi tumpuan untuk menyokong pelajar dalam usaha mereka dan tidak menggagalkan mereka dari misi menyelesaikan peperiksaan SPM mereka dengan warna-warna terbang.

“Kelayakan dalam hidup hanya diperoleh melalui peperiksaan dan pelajar kemudian akan menyadari bahawa mereka memerlukan kelayakan tertentu untuk lulus tahap tertentu dalam proses pekerjaan.”

Dia juga menyatakan bahawa peperiksaan boleh menjadi sangat tertekan tetapi mereka mempunyai nilai dan dapat menjadi pelajaran hidup yang baik jika dilihat dengan sikap positif.

“Sepanjang hidup, kami dijamin menghadapi kesulitan dan menghadapi rintangan dari kami dari semua sudut. Kita tidak boleh membiarkan halangan-halangan ini menarik kita, melainkan mengambilnya di dagu, tabah dan maju. ”

Memahami bahaya apabila pelajar hadir secara fizikal untuk menduduki peperiksaan SPM semasa wabak itu, Adam berharap Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan dapat menghasilkan penyelesaian yang baik dan selamat untuk memastikan calon menduduki peperiksaan seperti yang dijadualkan .