Sunday, January 24, 2021

Kanser telah merebak ke organ saya yang lain: Elyana

Kuala Lumpur: Pelakon penyanyi Elyana Emrizal yang telah berani melawan barah selama satu dekad sekarang, telah mendedahkan bahawa limfoma telah merebak ke rahim, hati dan pinggulnya. “Ketika saya dirawat di rumah sakit bulan lalu, para doktor mengatakan bahawa sel-sel barahnya telah berkurang. Itu berita baik. Namun, mereka kemudian mendapati bahawa penyakit ini telah merebak ke rahim, hati dan pinggul saya juga,” katanya dalam sebuah berita laporkan hari ini.

Bintang Dunia Baru The Movie yang berusia 33 tahun dan Dukun mengatakan bahawa dia juga diberitahu untuk memulakan rawatan kemoterapi dengan segera. Elyana menambah bahawa dia mengalami kehilangan selera makan selama beberapa bulan terakhir, mengakibatkan penurunan berat badan yang ketara. Beratnya sekarang hanya 40 kilogram.

“Saya memerlukan masa untuk kembali kuat. Insya Allah, saya akan menjalani kemoterapi sebaik sahaja saya merasa lebih baik,” kata Elyana yang terakhir menjalani kemoterapi pada tahun 2016. Elyana mengatakan bahawa dia menghadapi penyakitnya dengan positif dan bermotivasi. “Saya tidak mudah berputus asa. Saya berhasrat untuk melawan penyakit ini dan juga mendorong orang lain yang menghidap barah untuk melakukan perkara yang sama.”

Elyana pertama kali mendedahkan bahawa dia menghidap barah tahap 4 setelah menyertai rancangan realiti Gegar Vaganza 4 (GV4) pada tahun 2017. Penyanyi Tak Tercapai Akalmu dan Kalis Rindu yang telah berada di kancah muzik sejak tahun 2002, mempunyai empat album di bawah ikatnya.

Malay News
Glamour Desk