Saturday, January 16, 2021

Kerajaan akan meningkatkan 94 Hospital Angkatan Tentera di Kem Terendak

Melaka: Kerajaan telah memperuntukkan RM40 juta untuk memperbaiki 94 Hospital Angkatan Tentera (94 HAT) di Kem Terendak, Sungai Udang, di sini, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Katanya, peruntukan itu sebagai permulaan dan kerja-kerja pembaikan dijangka bermula pada bulan Jun tahun depan untuk menyelesaikan masalah kemudahan asas di hospital termasuk air, elektrik, teater operasi, unit rawatan rapi (ICU) dan bilik pesakit.
Setakat ini, kami menerima RM40 juta dari kerajaan dan jumlahnya memang tidak mencukupi kerana hanya untuk menyelesaikan masalah yang mendesak.

Hospital ini terlalu lama, iaitu sejak tahun 1964. HAT ini tidak dapat diteruskan untuk jangka masa panjang. Sekiranya kita hanya melakukan pembaikan, akan ada kerosakan lain di masa depan dan ia tidak akan menyelesaikan masalah selain hanya boleh membawa kes pembedahan kecil, katanya.

Bagi saya, apa yang penting, diperlukan dan benar-benar ideal adalah membina 94 HAT baru untuk penyelesaian jangka panjang. Permintaan akan dibuat kepada pemerintah untuk peruntukan untuk membina 94 HAT baru.

Dia bercakap pada sidang media selepas melawat 94 HAT di sini, hari ini. Turut hadir adalah ketua tentera, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain.
Ismail mengatakan kementerian akan mencari inisiatif lain untuk mendapatkan peruntukan untuk merealisasikan hasrat untuk membangun 94 HAT baru di seluas 1.21 hektar (ha) hingga 1.61 hektar jika permohonan (untuk membina hospital baru) ditolak oleh pemerintah.

Sehingga kini, katanya 94 HAT, yang berusia 56 tahun hanya dapat menampung 114 pesakit dalam satu masa termasuk orang awam.
Sehingga kini, Kementerian Pertahanan mempunyai lima hospital, iaitu HAT Tuanku Mizan di Kuala Lumpur, 94 HAT di Melaka, 96 HAT Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut di Perak, Hospital Tentera Kem Syed Sirajuddin, Gemas di Negeri Sembilan dan HAT Wilayah Kota Kinabalu di Sabah, tambahnya.

Malay News
National Desk