Saturday, January 16, 2021

Pasport paling berkuasa di dunia untuk tahun 2021

powerful passport 2021

California: Hari-hari berjalan-jalan ke lapangan terbang, menaiki pasport, kemudian menaiki penerbangan ke mana sahaja yang disukai, buat masa ini, kenangan yang jauh. Pandemik Covid-19 telah mengubah landskap perjalanan, berpotensi untuk beberapa dekad yang akan datang.
Negara-negara di seluruh dunia memasuki penutupan baru, tetapi walaupun sekatan itu dicabut, kemungkinan vaksinasi wajib sebelum perjalanan udara tidak lama lagi menjadi keperluan. Henley Passport Index, yang secara berkala mengukur pasport yang paling mesra perjalanan di dunia, baru saja mengeluarkan laporan terbarunya – dan analisis mengenai apa yang mungkin ada di depan.

Jepun berada di kedudukan teratas
Warganegara Asia terus memiliki dokumen perjalanan paling berkuasa di dunia.
Indeks tidak mengambil kira sekatan sementara, jadi Jepun sekali lagi berada di puncak papan pendahulu, menawarkan akses tanpa visa atau visa semasa tiba ke 191 destinasi di seluruh dunia.
Singapura berada di tempat kedua (dengan skor 190) dan Korea Selatan menjalin hubungan dengan Jerman di tempat ketiga (dengan skor 189).
Sedikit lebih jauh di tangga 10 teratas, New Zealand berada di posisi ketujuh, dengan akses tanpa visa ke 185 destinasi, sementara Australia di tempat kelapan, dengan akses ke 184 destinasi.

Penguasaan APAC ini merupakan fenomena yang agak baru dalam sejarah indeks 16 tahun.
Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara EU secara tradisional memerintah roost tetapi, melaporkan Henley & Partners dalam pembebasannya, “para pakar menyarankan bahawa kedudukan kekuatan wilayah APAC akan terus berlanjut kerana merangkumi beberapa negara pertama yang memulai proses pemulihan. dari wabak. ”
Angka kes Coronavirus kini meningkat tajam di AS dan UK, dengan UK menjadi pusat varian baru yang cepat tersebar.
Sekatan perjalanan sementara yang berkaitan dengan ini bermaksud bahawa – sementara UK dan Amerika Syarikat berada di kedudukan ketujuh dalam senarai Henley – kenyataannya adalah bahawa pemegang pasport AS pada masa ini dapat melakukan perjalanan ke kurang dari 75 destinasi, sementara pemegang pasport UK mempunyai akses kurang daripada 70.

UAE yang tidak dapat dihalang
UAE menandatangani beberapa perjanjian pengecualian visa yang saling berlaku tahun lalu, termasuk perjanjian bersejarah AS yang ditubuhkan untuk menjalin hubungan rasmi dengan Israel dan memberi warga negara setiap negara akses bebas visa ke negara lain.
UAE memegang tempat ke-16 dalam ranking, dengan akses visa / visa semasa ketibaan ke 173 destinasi. Itu adalah kenaikan luar biasa dari kedudukannya ketika indeks bermula pada tahun 2006, ketika negara berada di kedudukan ke-62, dengan akses hanya 35.
‘Setiap orang untuk diri mereka sendiri’
“Hanya setahun yang lalu, semua petunjuk menunjukkan bahawa kadar mobiliti global akan terus meningkat, kebebasan perjalanan akan meningkat, dan bahawa pemegang pasport yang berkuasa akan menikmati lebih banyak akses daripada sebelumnya,” kata Christian H. Kaelin, ketua Henley & Rakan kongsi dan pencipta konsep indeks pasport.
“Penutupan global menafikan unjuran yang menyala ini, dan ketika pembatasan mulai meningkat, hasil dari indeks terbaru adalah peringatan tentang apa arti kekuatan pasport di dunia yang dijangkiti wabah.”
Dari segi mobiliti global masa depan, kita tidak boleh mengharapkan kembalinya kepada pola pra-pandemik, kata Parag Khanna, pengarang “The Future is Asian” dan pengasas dan rakan pengurusan firma perunding Singapura FutureMap. Tidak mungkin kebangsaan sahaja akan membuka pintu.
“Bahkan untuk pasport yang masih kuat seperti Jepun, Singapura, Korea Selatan, dan anggota EU, protokol tambahan akan diperlukan untuk mencapai mobiliti yang tidak terganggu,” kata Khanna.
“Belia masa kini adalah sadar sosial, peka terhadap alam sekitar, dan kurang nasionalis – semuanya menjadikan mereka berpotensi menjadi generasi paling mudah alih dalam sejarah manusia. Mereka menandakan pergeseran mobiliti dari setiap negara untuk menjadi setiap orang untuk diri mereka sendiri.”
Pasport terbaik untuk dimiliki pada tahun 2021 adalah:

1. Japan (191 destinations)
2. Singapore (190)
3. South Korea, Germany (189)
4. Italy, Finland, Spain, Luxembourg (188)
5. Denmark, Austria (187)
6. Sweden, France, Portugal, Netherlands, Ireland (186)
7. Switzerland, United States, United Kingdom, Norway, Belgium, New Zealand (185)
8. Greece, Malta, Czech Republic, Australia (184)
9. Canada (183)
10. Hungary (181)

Pasport terburuk untuk dipegang
Beberapa negara di seluruh dunia mempunyai akses tanpa visa atau visa semasa ketibaan ke kurang dari 40 negara. Ini termasuk:
103. North Korea (39 destinations)
104. Libya, Nepal (38)
105. Palestinian territories (37)
106. Somalia, Yemen (33)
107. Pakistan (32)
108. Syria (29)
109. Iraq (28)
110. Afghanistan (26)
Other indexes

Daftar Henley & Partner adalah salah satu daripada beberapa indeks yang dibuat oleh firma kewangan untuk memberi peringkat pasport global mengikut akses yang mereka berikan kepada warganegara mereka. Henley Passport Index didasarkan pada data yang disediakan oleh International Air Transport Authority (IATA) dan merangkumi 199 pasport dan 227 destinasi pelancongan. Ini dikemas kini dalam waktu nyata sepanjang tahun, apabila perubahan dasar visa mulai berlaku.
Indeks Pasport Arton Capital mempertimbangkan pasport 193 negara anggota dan enam wilayah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu – ROC Taiwan, Macau (SAR China), Hong Kong (SAR China), Kosovo, Wilayah Palestin dan Vatikan. Wilayah yang dilampirkan ke negara lain tidak termasuk. Indeks 2021 menempatkan Jerman di tangga teratas, dengan skor bebas visa / visa semasa ketibaan 134. Sumber: CNN

Malay News
Business Desk