Sunday, January 24, 2021

Pencarian Sriwijaya Air SJ 182 dilanjutkan

Jakarta: Operasi mencari pesawat Sriwijaya Air SJ 182 dilanjutkan pada hari Ahad (10/1) pagi. Operasi itu difokuskan pada menyelam barang dan serpihan yang berkaitan dengan pesawat Sriwijaya Air SJ 182.

Panglima KRI Teluk Gilimanuk, Leftenan Kolonel Pelaut Fakhrul, mengatakan bahawa penyelam yang menemui barang dan serpihan yang didakwa berkaitan dengan pesawat Sriwijaya Air akan dibawa ke KRI Parang. “Mana-mana penyelam yang menemui penemuan akan dibawa ke KRI Parang,” kata Fakhrul kepada wartawan di KRI Teluk Gilimanuk, Ahad (10/1) pagi.

Fakhrul mengatakan bahawa penemuan dari pasukan penyelam Angkatan Laut Indonesia akan direkodkan sebagai sebahagian dari proses pengenalan. Setelah direkodkan, penemuan yang telah dikumpulkan akan dibawa terus ke Jakarta International Container Terminal (JICT) 2 Tanjung Priok Port, Jakarta.

Terdapat tujuh kapal perang Angkatan Laut Indonesia yang sudah ada di perairan Teluk Jakarta, yaitu KRI Kurau, Teluk Gilimanuk, Parang, Teluk Cirebon, Teluk Ciptadi, Cucut, Tenggiri, dan Rigel. Pasukan menyelam terdiri daripada 17 orang Denjaka dan 14 anggota Taifib dengan peralatan mulai dari penunggang laut, kapal getah, peralatan menyelam, alat komunikasi bawah air, GPS bawah laut dan kamera bawah air. – Kontakt Indonesia

Malay News
International Desk