Sunday, January 24, 2021

Trump mengisytiharkan darurat di Washington DC menjelang perasmian

Washington: Presiden Donald Trump telah mengisytiharkan keadaan darurat di ibukota negara menjelang perasmian Presiden terpilih Joe Biden pada 20 Januari, lapor agensi berita Sputnik.

“Hari ini, Presiden Donald J. Trump mengisytiharkan bahawa keadaan darurat ada di Daerah Columbia dan memerintahkan bantuan Persekutuan untuk melengkapkan usaha tindak balas Daerah kerana keadaan darurat akibat Perasmian Presiden ke-59 dari 11 Januari hingga 24 Januari 2021,” Rumah Putih mengatakan dalam siaran akhbar pada hari Isnin.

Sebelumnya pada hari Isnin, media melaporkan bahawa FBI memberi amaran bahawa protes bersenjata sedang dirancang di semua 50 ibu negara AS, termasuk bangunan Capitol AS, pada hari-hari terakhir menjelang perasmian Presiden terpilih Joe Biden pada 20 Januari.

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA) diberi kuasa untuk membantu memastikan keselamatan awam dan melindungi harta benda sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan ancaman bencana, kata siaran tersebut.

Pada 6 Januari, sekumpulan penyokong setia Trump menyerbu gedung Capitol AS, bertembung dengan polis, merosakkan harta benda, merebut tahap perasmian dan menduduki rotunda. Kerusuhan itu berlaku setelah Trump mendesak penyokongnya untuk memprotes apa yang dia dakwa sebagai pilihan raya yang dicuri.-BBC

Malay News
International Desk