10 cara untuk menjaga minda terikat

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
10 way to remember

Lifestyle: Otak manusia sangat kompleks. Otak ini telah membawa manusia ke bulan, membangun piramid, mencipta penawar penyakit kompleks, dan bahkan menyuruh mereka memukul Facebook lima hingga enam minit berturut-turut. Semasa anda mengetik perkataan ‘perhatian’ di Google, beberapa cadangan muncul. Tiga daripadanya adalah: 1. Cara untuk menarik perhatian, II. Cara untuk memberi perhatian dan 3. Cara membaca dengan penuh perhatian. Maklum, di zaman ‘sosial’ ini, kegelisahan semua orang tentang gangguan perhatian telah meningkat seribu kali ganda; Hal ini amat ketara dalam kalangan belia. Apa yang boleh dilakukan untuk meningkatkan perhatian? Baca maklumat yang diperoleh dari pengalaman dan penyelidikan guru dan pelajar, baca di sini.

Bertafakur
Fikiran dilatih melalui meditasi. Fikiran kita cenderung memikirkan banyak perkara bersama-sama. Meditasi menimbulkan kebiasaan untuk memperhatikan subjek.

Tidak banyak tugas sekaligus
Berhenti menggunakan Facebook, e-mel atau Instagram semasa melakukan kerja penting. Otak kita tidak dibuat untuk melakukan pelbagai perkara sekaligus.

Latihan fizikal
Bersenam, berjalan kaki atau berjoging baik untuk badan, anda tahu. Tetapi ingat, otak juga merupakan bahagian badan anda. Kesannya, aktiviti fizikal juga penting untuk menjaga kesihatan otak.

Pergi ke alam semula jadi
Melihat pokok hijau menghantar mesej positif ke otak. Oleh itu, mudah untuk membayangkan betapa bermanfaatnya berjalan kaki di kawasan hijau pada pukul tujuh pagi. Malah melihat gambar alam dapat menenangkan mata dan otak.

Ambil rehat
Rehat seketika apabila anda bosan melakukan kerja berterusan. Putar sebentar, dengar muzik, lepak. Walaupun mengambil ‘tidur siang’ pada waktu tengah hari akan meningkatkan tumpuan.

Mulakan dengan yang mudah
Mulakan dengan perkara-perkara sederhana dalam apa jua pekerjaan, terutamanya semasa belajar. Dengan bergerak, akan lebih mudah untuk memberi tumpuan kepada yang sukar.

Tidur yang sederhana
Kurang tidur adalah halangan besar dalam perhatian kita. Sekali lagi, terlalu banyak tidur menyebabkan kerosakan yang besar. Jadi tidur dan tenaga fizikal yang mencukupi sangat penting untuk tidur.

Tuliskan
Masalah pelupa melanda hampir semua orang akhir-akhir ini. Oleh itu, jika anda menulis sesuatu setelah mendengarnya atau setelah membacanya, ada risiko yang lebih kecil untuk perhatian kepada perkara lain.

Dengar betul betul
Dengarkan dengan teliti semasa seseorang bercakap. Apabila anda mengatakan sesuatu di tengah, perhatian anda terganggu. Dan mendengar kata-kata orang lain dengan fikiran juga termasuk dalam etika normal.

Di luar dunia maya
Tetapkan masa-masa tertentu untuk menggunakan Internet. Ia tidak akan berlaku dalam satu hari, berlatih sedikit demi sedikit. Fakta bahawa dunia sangat pelbagai di luar Internet mesti dipercayai.

Malay News
Lifestyle Desk