12 hektar ladang pisang musnah banjir

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kemaman: Enam belas petani di Kampung Darat Teladas berhampiran Air Putih mengalami kerugian lebih RM50,000 apabila 12 hektar ladang pisang mereka musnah dalam banjir pada Jumaat.

Petani Mohd Sibili Mohd Kassim, 65, berkata kesemuanya hancur kerana lebih daripada 1,000 pokok pisang di bawah ladang kluster yang dirancang yang akan dituai tidak lama lagi musnah dalam bencana tersebut.

“Mereka terdiri dari berbagai pisang, termasuk berangan, nangka dan emas, yang ditanam di perkebunan kerana mereka sangat dicari.

“Kami agak tidak bernasib baik kerana tidak dapat menuai kali ini. Laporan telah dibuat kepada Jabatan Pertanian dan pegawai yang bertanggungjawab akan membuat penilaian anggaran kerugian tidak lama lagi,” katanya kepada pemberita hari ini.

Perkebunan itu, yang telah beroperasi dalam tiga tahun, telah dicerobohi oleh gajah liar pada awal tahun ini karena berdekatan dengan Hutan Simpan Air Putih.

Seorang petani lain, Adnan Said, 53, mengatakan bahawa dia telah kehabisan pilihan untuk mendapatkan sumber kewangan yang diperlukan untuk memulakan semula projek pertanian pisang.

“Saya tidak mempunyai cara untuk memulakan semula projek selepas bencana ini, mungkin dengan bantuan kerajaan, kita dapat memulakannya semula.

“Pagar elektrik itu sendiri menelan belanja lebih dari RM3,000 ketika pertama kali memasangnya. Sekiranya kita mahu memasangnya semula, hanya tuhan yang tahu berapa banyak yang diperlukan sekarang,” katanya, sambil menambah bahawa ini adalah kali pertama, tempat itu banjir sejak perladangan bermula pada tahun 2017.

Sementara itu, Zulkifli Sabdi, 44, mengatakan mereka terpaksa memasang semula pagar elektrik yang mengelilingi ladang pisang yang musnah dalam banjir untuk mencegah pencerobohan di masa depan dari gajah liar dan babi serta lembu dan kambing yang berkeliaran di sekitar kawasan itu.

“Sekiranya kita tidak memasang pagar elektrik, kita berisiko merosakkan tanaman kita oleh binatang … Saya harap penderitaan kita mendapat perhatian pihak berkuasa yang akan membantu meringankan beban kita,” katanya.

– BERNAMA