2,562 kes denggi di catatkan di Melaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Melaka – Sebanyak 2,562 kes demam denggi dengan lapan kematian dicatatkan di Melaka dari 1 Januari hingga 10 Nov, kata Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Datuk Rahmad Mariman.

Daripada jumlah itu, katanya, 1,733 kes dicatatkan di daerah Melaka Tengah, Jasin (450 kes) dan Alor Gajah (379 kes), sementara 15 lokasi ‘hotspot’ juga dikenal pasti tahun ini.

“Berbagai usaha sedang dilakukan untuk mencegah penyebaran demam denggi seperti fogging, pekerjaan komunal, kempen kesedaran dan dengan memusnahkan tempat pembiakan nyamuk Aedes tetapi kasusnya terus meningkat,” katanya kepada media, hari ini.

Mengulas lanjut, katanya Jabatan Kesihatan Melaka telah memusnahkan tempat pembiakan nyamuk di 125,819 premis di sekitar negeri ini, dengan 7,123 dikenal pasti sebagai lokasi pembiakan positif bagi larva nyamuk Aedes.

Selain itu, fogging termal dilakukan di lokasi kes dan kawasan berisiko tinggi dari 1 Januari hingga 2 November, selain aktiviti pendidikan yang berkaitan dengan demam denggi.

“Kempen Satu Jam Setiap Sabtu” juga dilancarkan pada 24 Oktober yang bertujuan untuk mencari dan memusnahkan tempat pembiakan nyamuk Aedes, terutama di rumah.

“Demam denggi kebanyakannya terkait dengan kebersihan dan saya mendesak masyarakat untuk memastikan rumah mereka sering dibersihkan dan tidak menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes,” tambah beliau.

Malay News

Farah Fauzi