2,720 kes denggi dilaporkan di Melaka meningkat

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Melaka: Melaka melaporkan peningkatan jumlah kes demam denggi, berjumlah 2,720 kes, antara 1 April dan 5 Disember tahun ini, daripada 2,017 kes dalam tempoh yang sama tahun lalu, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Datuk Rahmad Mariman berkata, lapan kematian akibat demam denggi dicatatkan dalam tempoh tahun ini, dengan empat di Melaka Tengah dan dua masing-masing di Jasin dan Alor Gajah.

Katanya, jumlah kes demam denggi tertinggi dilaporkan di daerah Bukit Katil, dengan 305 kes, diikuti oleh Ayer Keroh (270 kes) dan Paya Rumput (232 kes).

“Selain itu, sebanyak 43 kes Chikugunya juga didaftarkan di negeri ini dalam jangka masa yang sama tahun ini, melibatkan 39 kes di Melaka Tengah dan dua kes masing-masing di Jasin dan Alor Gajah. Sejauh ini tidak ada kes Zika yang dilaporkan,” dia menambah.

Rahmad mengatakan berdasarkan cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), cara terbaik untuk menangani demam denggi dan Chikugunya adalah melalui tindakan Pengurusan Vektor Bersepadu, atau tindakan kawalan dan pencegahan yang melibatkan semua pihak dalam masyarakat.

“Di antara usaha yang dilakukan oleh pemerintah negeri adalah penubuhan jawatankuasa khas mengenai denggi, yang dipengerusikan oleh Setiausaha Negara, mobilisasi penduduk melalui kepemimpinan pemimpin masyarakat dan program Kemudahan Bebas Denggi, yang melibatkan golongan muda generasi dan dilaksanakan dengan kerjasama institusi pengajian tinggi, ”tambahnya.

Katanya, sejumlah 145,347 premis telah diperiksa di negeri ini, dengan 187 pemberitahuan dan 1,254 kompaun dikeluarkan melalui operasi bersepadu yang melibatkan pihak berkuasa kerajaan tempatan, Lembaga Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) dan polis.

Sumber: BERNAMA
Malay News
Farah Fauzi