3 pusat pemindahan sementara dibuka di Melaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Melaka: Tiga pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di Melaka setelah hujan lebat bermula jam 5 petang semalam menyebabkan beberapa kawasan di daerah Jasin dan Alor Gajah ditenggelami air banjir.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Melaka (APM) Lt Kol (PA) Effendy Ali berkata, dua tempat perlindungan berada di Sekolah Kebangsaan (SK) Tedong dan Sekolah Menengah Kebangsaan Dang Anum di Jasin, sementara yang lain berada di SK Durian Tunggal di Alor Gajah.

“Sehingga jam 8 pagi hari ini 147 mangsa dari 41 keluarga berlindung di pusat-pusat tersebut, 68 mangsa berada di SMK Dang Anum, 11 di SK Tedong dan 68 di SK Durian Tunggal.

“Dua jalan iaitu Jalan Lipat Kajang – Merlimau di Jasin dan Jalan Durian Tunggal – Simpang Gading di Alor Gajah telah ditutup berikutan banjir,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Effendy, yang juga Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri mengatakan, cuaca cerah dan mendung dilaporkan di beberapa kawasan di negeri ini.

Katanya, agensi kerajaan termasuk Pejabat Daerah, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan polis sedang memantau banjir dan akan memberi maklumat terkini mengenai keadaan dari semasa ke semasa.

Malay News
Farah Fauzi