3 sungai di Kelantan melepasi tahap amaran

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu: Paras air di tiga sungai di Kelantan telah melepasi tahap amaran berikutan hujan berterusan di beberapa kawasan sejak semalam.

Menurut laporan di infobanjir.water.gov.my, setakat jam 11 pagi hari ini, ketiga-tiga sungai tersebut adalah Sungai Kampung Lembaga di Gua Musang, dengan paras air tercatat 84.21 meter berbanding paras normal 83.7m; Sungai Kuala Krai (20.46m berbanding dengan paras normal 20m); dan Sungai Pergau di Air Bol, Jeli (72.27m berbanding tahap normal 71.3m).

Semalam, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran cuaca buruk bagi daerah Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh dan Kuala Krai di Kelantan; Maran, Kuantan dan Pekan di Pahang; dan seluruh Terengganu  sehingga esok.

Sementara itu, Jabatan Perikanan Kelantan telah mengingatkan pengusaha dan nelayan akuakultur agar berjaga-jaga dan memantau perubahan keadaan cuaca, termasuk angin kencang dan laut bergelora selama musim tengkujuh.

Pengarahnya, Nazri Ishak menasihati pengusaha akuakultur untuk memastikan kandang mereka dalam keadaan baik.

“Bagi para nelayan, mereka disarankan untuk selalu berhati-hati ketika berada di laut. Pastikan kapal anda lengkap untuk ke laut, dan alat keselamatan, seperti jaket keselamatan serta peralatan komunikasi dan navigasi, berfungsi dengan baik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin, berkata banjir boleh menjejaskan jumlah kes COVID-19 di negeri ini, terutama jika banjir besar berlaku dan terdapat peningkatan jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan sementara.

Dia memberitahu pihak media hari ini bahawa pihaknya, bersama dengan agensi lain yang ditempatkan di pusat-pusat pemindahan, telah diperintahkan untuk siap menghadapi kemungkinan tersebut.

“Kami ingin semua orang, penyelamat dan petugas keselamatan, selalu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sehingga dapat menghentikan penyebaran COVID-19,” katanya.

SOP termasuk memastikan semua penyelamat dan petugas keselamatan banjir menjalani pemeriksaan suhu dan semua pusat dibasmi kuman secara berkala.

Dr Zaini juga mengatakan, hingga semalam, sembilan kes COVID-19 baru dilaporkan di negeri ini, menjadikan jumlah terkumpul sebanyak 288 kes. – BERNAMA

Malay News
Farah Fauzi