MH17: Tuntutan Ukraine terhadap Russia didengar 6 Jun

MH17: Tuntutan Ukraine terhadap Russia didengar 6 Jun

The Hague: Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) menetapkan 6 Jun depan untuk mendengar tuntutan Ukraine yang mendakwa Rusia melanggar perjanjian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan menyokong kumpulan pemisah yang dikenal pasti oleh Mahkamah Belanda sebagai pihak bertanggungjawab terhadap tragedi MH17.

Pada November tahun lalu, Mahkamah Belanda mensabitkan dan menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup terhadap dua lelaki Russia dan seorang warga Ukraine secara ‘in absentia’ (tanpa kehadiran) dengan kesalahan membunuh atas peranan mereka dalam menembak jatuh Penerbangan

Penerbangan Malaysia Airlines MH17 berlepas dari Amsterdam dan menuju ke Kuala Lumpur ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai 2014, ketika pertempuran berkecamuk antara pemisah pro-Rusia dan tentera Ukraine, pelopor konflik tahun ini.

Kira-kira 298 penumpang dan anak kapal maut dalam kejadian itu.

Keputusan Belanda juga mendapati bahawa Russia mempunyai “kawalan keseluruhan” ke atas pasukan Republik Rakyat Donetsk di Ukraine Timur mulai pertengahan Mei 2014.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa menetapkan empat hari perbicaraan pada 6, 8, 12 dan 14 Jun untuk mendengar kedua-dua pihak dalam kes itu.

Kes yang difailkan pada 2017, adalah salah satu daripada dua warga Ukraine yang dibawa terhadap Russia di mahkamah.

Kes lain yang difailkan sejurus selepas pencerobohan Rusia 2022, berpusat pada dakwaan Moscow bahawa mereka menyerang Ukraine untuk mencegah pembunuhan beramai-ramai.

Ia biasanya mengambil masa beberapa tahun untuk kes di ICJ untuk mencapai peringkat perbicaraan mengenai merit kes itu.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Scroll to Top