KUANTAN – Hujan berterusan sejak petang tadi mengakibatkan lereng bukit berketinggian 50 meter di kawasan perumahan berhampiran Taman Lipis Fasa 2 dekat Kuala Lipis runtuh.
Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Negeri Pahang, Zulfadli Zakaria berkata, pihaknya menerima laporan mengenai kejadian terbabit pukul 6.30 petang.
Sejurus menerima panggilan, sebuah jentera bersama tujuh pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lipis dihantar ke lokasi kejadian.
“Sebuah rumah yang berhampiran telah diarahkan berpindah melibatkan seorang wanita warga emas dan seorang kanak-kanak lelaki.
“Pemantauan masih dilakukan memandangkan terdapat aliran air di kawasan runtuhan,” katanya dalam kenyataan malam ini.
Difahamkan terdapat jentera berat berdekatan taman terbabit dipercayai digunakan bagi kerja pembaikan lereng bukit itu.
“Kami juga sudah meminta bantuan daripada agensi berkaitan bagi melakukan penilaian risiko susulan kejadian berkenaan,” katanya lagi.
Zulfadli berkata, pihaknya membuat pemantauan di lokasi bagi memastikan keadaan selamat daripada kesan runtuhan. – MalaysiaGazette




