Jeddah: Pengendali Real Madrid, Carlo Ancelotti, percaya pasukannya mampu menebus kekalahan besar kepada Barcelona sebelum ini untuk memenangi Piala Super Sepanyol, asalkan mereka mengelakkan kesilapan yang sama.
Barca, di bawah kendalian Hansi Flick, membelasah Los Blancos 4-0 di Santiago Bernabeu pada Oktober lalu dalam saingan La Liga.
Namun, kemerosotan prestasi Barcelona sebelum rehat musim sejuk memberi peluang kepada Real untuk mendahului saingan liga.
“Kami perlu ambil pengajaran daripada perlawanan itu. Mereka tewaskan kami dan kami sudah menganalisis apa yang berlaku,” kata Ancelotti dalam sidang media menjelang pertembungan Clasico di Jeddah, Arab Saudi.
“Kami bermula dengan baik dalam perlawanan itu, tetapi menghadapi masalah pada separuh masa kedua. Jadi, kami perlu mengulangi perkara positif yang kami lakukan dan elakkan kesilapan yang lalu.
“Clasico sentiasa membawa tekanan, tetapi apabila ia adalah perlawanan akhir, tekanannya bertambah. Kami sudah banyak kali menentang Barcelona, dan bermain final menentang mereka sentiasa menjadi sesuatu yang istimewa.”
Pertemuan di Jeddah dijangka sengit apabila kedua-dua kelab gergasi Sepanyol ini bertarung untuk merebut gelaran penting musim ini.
© New Straits Times Press (M) Bhd




