Gaza: Pemimpin dunia dan kumpulan wartawan memberi reaksi terhadap serangan Israel pada Isnin di Hospital Nasser, Gaza yang mengorbankan sekurang-kurangnya 20 orang, termasuk lima wartawan yang bekerja dengan Reuters, Associated Press, Al Jazeera dan lain-lain.
Jawatankuasa Melindungi Wartawan (Committee to Protect Journalists)
“Jawatankuasa Melindungi Wartawan mengecam serangan Israel yang membunuh lima wartawan di Hospital Nasser di selatan Gaza dan menyeru masyarakat antarabangsa memegang Israel bertanggungjawab atas serangan tidak sah yang berterusan terhadap media.”
Kesatuan Wartawan Palestin (Palestinian Journalists Syndicate)
“Kesatuan menegaskan bahawa jenayah keji ini mewakili satu peningkatan berbahaya dalam sasaran langsung dan sengaja terhadap wartawan Palestin, serta mengesahkan tanpa keraguan bahawa penjajahan sedang melancarkan peperangan terbuka terhadap media bebas dengan tujuan menakut-nakutkan wartawan dan menghalang mereka daripada melaksanakan misi profesional mendedahkan jenayahnya kepada dunia.”
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump
“Bila perkara ini berlaku?”
“Saya tidak tahu tentang itu. Saya tidak gembira mengenainya. Saya tidak mahu melihatnya. Pada masa yang sama, kita perlu menamatkan mimpi ngeri itu.”
Presiden Perancis, Emmanuel Macron
“Ini tidak boleh diterima, orang awam dan wartawan mesti dilindungi dalam apa jua keadaan. Media mesti dapat melaksanakan misi mereka secara bebas dan bebas daripada tekanan untuk melaporkan realiti konflik.”
Kementerian Luar Negeri Qatar
“Dalam kenyataan pada Isnin, Kementerian Luar Negeri menegaskan bahawa sasaran terhadap wartawan serta pekerja bantuan dan perubatan oleh tentera penjajah memerlukan tindakan antarabangsa yang segera dan tegas bagi menyediakan perlindungan yang diperlukan kepada orang awam dan memastikan pelaku kekejaman ini tidak terlepas daripada hukuman.”
Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Stephane Dujarric
“Setiausaha Agung mengutuk sekeras-kerasnya pembunuhan rakyat Palestin hari ini akibat serangan Israel yang mengenai Hospital Nasser di Khan Younis. Mereka yang terbunuh selain orang awam termasuk petugas perubatan dan wartawan.
“Pembunuhan mengerikan terkini ini menyerlahkan risiko melampau yang dihadapi petugas perubatan dan wartawan ketika mereka melaksanakan kerja penting di tengah konflik kejam ini.
“Mereka mesti dihormati dan dilindungi pada setiap masa. Beliau menyeru agar siasatan segera dan tidak berat sebelah dijalankan terhadap pembunuhan ini.”
Senator Amerika Syarikat Jeanne Shaheen, Jawatankuasa Hubungan Luar Senat
“Saya secara peribadi terkejut dengan pengeboman di Gaza dan pembunuhan wartawan, dan berpendapat ia perlu dihentikan sekarang.”
Penyelaras Kecemasan MSF di Gaza, Jerome Grimaud
“Selama 22 bulan yang lalu, kami menyaksikan kemudahan kesihatan dimusnahkan, wartawan dibungkam, dan pekerja kesihatan dikebumikan di bawah runtuhan oleh tentera Israel. Ketika Israel terus mengabaikan undang-undang antarabangsa, satu-satunya saksi kempen pembunuhan beramainya sengaja dijadikan sasaran. Ia mesti dihentikan sekarang.”
Jurucakap Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB, Ravina Shamdasani, Volker Turk
“Pembunuhan wartawan di Gaza seharusnya mengejutkan dunia – bukan ke arah diam membisu – tetapi ke arah tindakan, menuntut akauntabiliti dan keadilan.”
Ketua Pengarah Who, Tedros Adhanom Ghebreyesus
“Ketika rakyat di Gaza sedang kebuluran, akses mereka yang sudah terhad kepada penjagaan kesihatan terus lumpuh akibat serangan berulang.”
“Kami tidak boleh menyatakannya dengan lebih kuat: HENTIKAN serangan. Gencatan senjata sekarang!”
Ketua Unrwa, Philippe Lazzarini
“Menutup suara terakhir yang melaporkan tentang kanak-kanak yang mati dalam diam dan kebuluran dengan sikap tidak peduli dan tidak bertindak dunia amat mengejutkan…
Mari kita hentikan kebuluran ciptaan manusia ini dengan membuka pintu tanpa sekatan, melindungi wartawan serta pekerja kemanusiaan, kesihatan. Bukan esok, tetapi sekarang.”
Persatuan Media Asing Berasaskan Baitulmaqdis (Jerusalem-based Foreign Press Association)
“Kami menuntut penjelasan segera daripada Pasukan Pertahanan Israel dan Pejabat Perdana Menteri Israel. Kami menyeru Israel supaya menghentikan amalan jijik menyasarkan wartawan.
Kami merayu kepada pemimpin antarabangsa, lakukan segala yang mampu anda untuk melindungi rakan-rakan kami. Kami tidak mampu melakukannya sendiri.”
© New Straits Times Press (M) Bhd