Adakah tindakan akan diambil ke atas polis, soal NGO selepas keputusan kematian dalam tahanan

source_img
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
EDICT berkata, keputusan Mahkamah Persekutuan memberikan ganti rugi kepada keluarga Chandran Perumal akan menjadi penanda aras dan duluan bagi kematian dalam tahanan pada masa depan.

PETALING JAYA: Sebuah badan bukan kerajaan (NGO) mempersoalkan sama ada polis akan mengambil tindakan terhadap anggotanya atas kematian seorang pemandu lori dalam lokap pada 2012, selepas Mahkamah Persekutuan memerintahkan ganti rugi RM327,000 dibayar kepada keluarga itu.

Menghapuskan Kematian dan Penderaan Dalam Tahanan (EDICT) menyambut baik keputusan mahkamah itu yang akan menjadi penanda aras dan duluan bagi kematian dalam tahanan pada masa depan.

Ia juga berharap jumlah ganti rugi itu dapat memberi pengajaran dan kesedaran kepada kerajaan serta polis untuk tidak mengabaikan kesihatan tahanan.

Bagaimanapun, NGO itu mempersoalkan tindakan polis seterusnya susulan keputusan Mahkamah Persekutuan itu.

“Apakah tindakan yang telah diambil ke atas anggota-anggota polis yang terlibat di dalam kematian Chandran Perumal?” soalnya dalam kenyataan.

Semalam, Mahkamah Persekutuan memberikan ganti rugi teruk RM200,000 dan tuntutan lain sebanyak RM127,000 kepada balu Chandran, Selvi Narayan dan anak perempuannya, Rita.

Dua beranak itu akan dibayar jumlah penuh, termasuk faedah sebanyak 5%.

Pada Januari 2017, Hakim Mahkamah Tinggi ketika itu, S Nantha Balan memutuskan polis bertanggungjawab terhadap kematian Chandran di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi selepas tidak memberikan rawatan sepatutnya kepada lelaki itu.

Beliau memberi ganti rugi teladan RM200,000, kehilangan penanggung RM144,000, RM10,000 kerana kehilangan dan ganti rugi khas RM3,500 untuk kos pengebumian kepada keluarga itu. Tambahan RM50,000 diberikan sebagai kos.

Mahkamah Rayuan mengesahkan polis bertanggungjawab atas kematian itu dan ganti rugi seperti dalam rayuan.