Ahli keluarga memainkan peranan penting dalam melindungi keluarga: PM

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
PM Muhiuddin

Kuaka Lumpur: Anggota keluarga memainkan peranan penting dalam melindungi keluarga mereka dari bahaya COVID-19, dan juga bertanggungjawab untuk membendung penyebaran penyakit di masyarakat, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya, tanggungjawab dan cabaran yang dihadapi keluarga juga meningkat dalam meningkatkan penjagaan kesihatan keluarga, memastikan kesinambungan pendidikan anak-anak di rumah dan menjaga anak-anak ketika bekerja.

Muhyiddin mengatakan demikian dalam perutusannya mengenai pelancaran Sambutan Bulan Keluarga Nasional, dengan tema “Kita Jaga Keluarga” (Kami Menjaga Keluarga), secara langsung melalui Facebook Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) hari ini.

Oleh itu, katanya, Belanjawan 2021 memfokuskan pada inisiatif untuk membantu golongan rentan yang terkena wabak COVID-19, dengan pemerintah Perikatan Nasional (PN) tetap komited untuk menetapkan visi Malaysia sebagai sebuah negara yang lestari, adil, adil dan inklusif.

“Tema perayaan Bulan Keluarga Nasional tahun ini, ‘Kami Menjaga Keluarga’ sesuai dengan keadaan semasa kerana kita semua menghadapi ancaman COVID-19. Kesan pandemik COVID-19 ke negara ini dan amalan normal baru telah mengubah kehidupan kita.

“Pemerintah terus berusaha untuk meringankan biaya hidup rakyat dan menyediakan program perlindungan sosial yang komprehensif untuk memastikan golongan yang rentan dan berpendapatan rendah tidak ketinggalan dalam pembangunan negara,” katanya.

Muhyiddin berharap perayaan itu dapat meningkatkan kesedaran dan komitmen masyarakat, serta semua pihak, untuk memperkuat institusi keluarga.

Kekuatan keluarga adalah tonggak utama untuk memastikan kestabilan komuniti dan integriti negara, tambahnya.

Perdana menteri mengatakan, pemerintah komited untuk melindungi institusi keluarga yang terkena COVID-19 dengan memberikan perlindungan, sokongan emosi dan khidmat kaunseling untuk membangun kembali kekuatan keluarga sehingga mereka akan lebih kuat dalam menghadapi cabaran masa depan.

Dia mengatakan keluarga yang terkena wabak perlu diberi kekuatan dan diberi sokongan untuk mereka memulakan hidup baru dan meneruskan kehidupan.

Muhyiddin juga memuji sikap mulia masyarakat kerana menolong keluarga yang memerlukan, tanpa mengira bangsa dan agama, semasa melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Saya yakin negara ini dapat bangkit semula selepas ini. Ini adalah Keluarga Malaysia yang unik, selalu bersama untuk menolong satu sama lain dalam keadaan buruk dan bahagia, “katanya.

Katanya, sistem sokongan yang komprehensif memerlukan penglibatan semua pihak, termasuk agensi kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO), sektor swasta dan individu, untuk menjaga keluarga dan saling menolong yang memerlukan.

KPWKM juga menyediakan perkhidmatan sokongan untuk membantu mereka yang mempunyai masalah emosi, di mana mereka yang memerlukan bantuan boleh menghubungi talian 15999 yang tersedia 24 jam, katanya.

Katanya, kerajaan juga memberikan bantuan khas untuk ibu tunggal di bawah Pelan Pemulihan Ekonomi Nasional (PENJANA) untuk membantu mengurangkan beban kewangan mereka.

Malay News
National Desk