Air Selangor: Bekalan air ke 664 kawasan dipulihkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Seremban: Bekalan air ke 664 dari 861 kawasan di Lembah Klang yang terganggu akibat pencemaran bau telah dipulihkan sehingga jam 6 pagi hari ini.
Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Elina Baseri mengatakan bahawa bekalan air di kawasan di Kuala Selangor telah pulih sepenuhnya, Petaling (99 peratus), Kuala Lumpur (95.5 peratus), Hulu Selangor (82.6 peratus) , Klang / Shah Alam (61.8 peratus), Gombak (61.7 peratus) dan Kuala Langat (50 peratus).
Dia mengatakan usaha sedang dilakukan untuk menstabilkan sistem bekalan air di 197 wilayah yang tersisa.
Bantuan bekalan air alternatif melalui paip awam dan Pusat Perkhidmatan Tempatan (PKS) masih tersedia untuk kemudahan pengguna yang masih terjejas.

Air Selangor menasihatkan pengguna untuk mematuhi peraturan pelaksanaan Perintah Pengendalian Gerakan Bersyarat (PKPB) ketika mendapatkan bekalan air mereka dari trak tangki, PKS ME dan paip awam, “katanya dalam satu kenyataan.
Bekalan air ke kawasan yang terjejas terganggu semalam kerana pencemaran bau di Sungai Selangor, memaksa loji rawatan air di Rantau Panjang, Sungai Selangor fasa 1, 2 dan 3 berhenti beroperasi.

Malay News
National Desk