Air Selangor – Bekalan air pulih semula Jumaat ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Bekalan air dipulihkan lebih awal dari yang dirancang pada pukul 1.45 tengah hari ini berikutan aliran sistem pengedaran air bersih yang lancar setelah keempat-empat loji rawatan air (LRA) di Rantau Panjang dan Sungai Selangor Fasa (SSP) 1, 2 dan 3 beroperasi semula lebih awal.

Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Suhaimi Kamaralzaman berkata, rancangan pemulihan telah dibahagikan kepada dua kumpulan, dengan bekalan air dijangka dapat dipulihkan sepenuhnya Jumaat ini (13 Nov).

“Kumpulan pertama, yang terdiri dari 599 kawasan, diharapkan dapat pulih sepenuhnya Khamis (12 Nov) jam 3 petang, sementara kumpulan kedua dari 680 kawasan akan melihat pemulihan sepenuhnya Jumaat ini jam 3 petang,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini .

Dia menekankan bahawa air yang dibekalkan kepada pengguna telah dijalankan ujian kualiti, dengan pembacaan 0 TON (jumlah bau ambang) dicatat tiga kali berturut-turut, sehingga mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan serta disahkan tidak berbau oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Katanya, Air Selangor memahami keprihatinan pengguna untuk mendapatkan bekalan air bersih, terutamanya dalam tempoh Perintah Pengawal Bersyarat (CMCO).

“Oleh itu, Air Selangor akan terus menyediakan bekalan air melalui 111 kapal tangki air yang digerakkan ke premis kritikal seperti hospital dan pusat dialisis serta kawasan perumahan,” katanya.

Beliau menambah bahawa bekalan air alternatif juga tersedia melalui 14 paip air awam dan 17 pusat perkhidmatan untuk membantu pengguna yang terjejas.

Dia juga mengatakan bahawa Air Selangor kecewa dengan kejadian pencemaran yang sering berlaku.

“Dengan demikian, kami menyokong sepenuhnya usaha pihak berkuasa untuk menangani jenayah alam sekitar dan mencegah sungai-sungai dari¬†tercemar,” katanya.

Air Selangor juga menasihatkan pengguna untuk mendapatkan maklumat rasmi mengenai bekalan air melalui saluran komunikasi rasminya, iaitu aplikasi mudah alih Air Selangor, Twitter, Facebook, Instagram dan melalui laman webnya di www.airselangor.com.

Semalam, Air Selangor mengumumkan bahawa operasi di Rantau Panjang dan LSP SSP 1, 2 dan 3 terpaksa ditangguhkan kerana pencemaran sumber air mentah. Penutupan itu mempengaruhi 1,139,008 pengguna di Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

Malay News

By Farah Fauzi