AJK cadang remaja dilantik jadi petugas masjid, AADK sedia bantu pulihkan Daniel

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Pihak pengurusan Masjid Al Ishaniah di Kuang telah bercadang mahu melantik remaja yang cuba mencuri tabung masjid tempoh hari sebagai petugas pembersihan masjid tersebut.

Hal ini dinyatakan sendiri nazir masjid berkenaan, Supandi Samin menerusi laporan dari Kosmo! kerana mahu membantu remaja berkenaan untuk memperbaiki kehidupan di masa hadapan.

“Kita (pengurusan masjid) fikir hendak jadikan dia petugas masjid. Kita ada dewan mengaji di sini dan suruh dia jaga.
“Bagaimanapun kita dimaklumkan ada pihak mahu membantunya menyambung pelajaran. Jadi kita lihat dulu bagaimana keadaan seterusnya,” katanya

Tak hanya itu, pihak Agensi Anti Dadah Kebangsaan juga memaklumkan sedia membantu Daniel Iskandar M. Nasir 19 untuk bebas daripada ketagihan bahan terlarang.

Menurut Ketua Pengarah AADK, Sutekno Ahmad Belon, pihak mereka sedia membantu Daniel serta mana-mana pihak yang terjebak dengan penagihan dadah atau substan untuk pulih dari masalah tersebut.

“Kita terpanggil untuk membantu remaja tersebut selepas kejadian dia dimandikan tular dan siasatan polis mendapati remaja berusia 19 tahun itu bertindak mencuri duit tabung masjid disyaki untuk membeli dadah dan bermain judi dalam talian.
“Pada masa sama, ujian saringan air kencing yang dijalankan mendapati remaja terbabit positif dadah jenis syabu,” ujarnya.

Tambah beliau lagi, remaja berkenaan boleh mengikuti perkhidmatan rawatan dan pemulihan yang disediakan pihak AADK menerusi fasiliti sama ada melalui Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen), perkhidmatan di daerah, Pusat Khidmat AADK dan Rumah Komuniti AADK.

“Ini termasuklah, perkhidmatan rawatan dan pemulihan di Pusat Pemulihan Dadah Persendirian (PPDP) yang berdaftar dengan AADK.
“Selain itu, AADK turut menyediakan perkhidmatan secara sukarela menerusi Puspen atau program pemulihan dalam komuniti yang tidak memerlukan klien berada di dalam Puspen,” jelas Sutekno.

terdahulu, tular di media sosial berkenaan seorang remaja berusia 19 tahun yang dimandikan seperti jenazah kerana cuba mencuri tabung masjid.

Tertuduh telah pun ditangkap dan dijatuhkan hukuman penjara 10 hari serta denda RM4,000. Walau bagaimanapun, alasannya mencuri tabung masjid untuk membeli ubat datuknya telah dinafikan warga emas itu kerana dia sendiri yang meminta AJK masjid untuk melaporkan cucunya kepada polis.

Tak hanya itu, pihak berkuasa telah melakukan ujian air kencing dan mendapati remaja tersebut positif dadah jenis syabu.

Sumber: Kosmo! (Nor Azihan binti Md Ghazali), Zulkifli Manzor