Aktiviti di masjid dan surau dibenarkan di Kelantan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu: Semua solat termasuk solat Jumaat serta semua aktiviti di masjid dan surau akan dibenarkan, kecuali untuk solat di kawasan-kawasan di negeri ini yang kini berada di bawah Perintah Kawalan Bersyarat (PKPB).

Presiden Majlis Agama dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz berkata, walaupun kelonggaran diberikan, umat Islam di negeri ini bagaimanapun harus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan ketat.

Katanya, lokasi yang diperluas PKPB mereka hingga 20 Disember adalah Kubang Kerian di daerah Kota Bharu dan Kusial di daerah Tanah Merah.

“Bagaimanapun, tidak ada kegiatan yang dibenarkan di semua surau dan masjid di sekitar Madrasah Ad Diniah Al Falahiah, Kampung Huma di Pasir Puteh, yang masih di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

“Pada masa yang sama, penutupan semua surau dan masjid berhampiran Istana Kubang Kerian serta kawasan gugusan Mengketil tetap tidak berubah sehingga diberitahu kelak.

“Sultan Kelantan Sultan Muhammad V, sebagai ketua agama negeri, telah bersetuju dengan perkara itu,” kata Tengku Mohamad Rizam, yang juga Tengku Temenggong Kelantan.

Malay News
Farah Fauzi