Amaran ribut petir seluruh negara – MetMalaysia

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) hari ini mengeluarkan nasihat mengenai ribut tropika yang teruk yang berlaku kira-kira 976 kilometer di timur laut Kudat, Sabah.

Dalam satu kenyataan, MetMalaysia mengatakan ribut itu kini berada 231km barat daya Luzon, Filipina pada pukul 8 pagi hari ini, dan bergerak ke arah barat dengan kelajuan 28km / j.

“Kelajuan angin maksimum dapat mencapai 102 km / jam,” kata pernyataan itu, sambil menambah bahawa keadaan ini dapat menyebabkan angin kencang dan laut bergelora di Laut China Selatan.

Satu kenyataan dikeluarkan mengenai amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang juga dijangka di kawasan perairan Terengganu dan Kelantan sehingga 7:00 malam, Khamis (12 Nov) dan keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kmsj dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dan berbahaya kepada bot-bot kecil.

Manakala amaran angin kencang timur laut berkelajuan 50-60 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 4.5 meter dijangka di kawasan perairan timur laut sehingga Sabtu, (14 Nov). Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.

Ramalan ribut petir, hujan lebat dan angin kencang pula dijangka melanda negeri Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Johor, Sarawak, Sabah 6:00 petang, Khamis (12 Nov).

Malay News
Farah Fauzi