APEC harus memastikan kelancaran pergerakan perkhidmatan penting: PM

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (Apec) telah berjanji untuk tidak mundur dan menggunakan langkah-langkah perlindungan untuk menjaga pasar dan sempadan terbuka, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Ketua Apec 2020 mengatakan ini termasuk memastikan kelancaran pergerakan barang keperluan termasuk makanan, ubat-ubatan, dan bekalan perubatan serta keperluan lain semasa pandemi Covid-19 untuk memastikan rantaian bekalan yang tidak terhalang di rantau ini.

Keutamaan segera Apec adalah memastikan kesediaan institusi penjagaan kesihatan dan perubatan untuk memberikan rawatan kritikal serta menguruskan dasar kesihatan awam untuk membendung penyebaran Covid-19.
Dari perspektif ekonomi, kesannya sangat dahsyat, dengan sebilangan besar syarikat dan perniagaan mengalami masalah, atau bahkan melipat. Selanjutnya, wilayah ini telah mencatat jumlah kehilangan pekerjaan, kata Muhyiddin pada sidang media maya hari ini di luar Mesyuarat Pemimpin Ekonomi Apec di sini.

Perdana Menteri menjawab soalan mengenai apakah ada masalah melekit yang timbul dalam pertemuan itu.
Muhyiddin berkata, kerja Apec tahun ini tertumpu pada pentingnya pemulihan ekonomi selepas wabak Covid-19.
Yang sama pentingnya adalah mempercepat usaha untuk mengembangkan vaksin Covid-19 dan menjadikannya barang kemas umum global yang tersedia dan mampu dimiliki oleh semua orang, iaitu vaksin multi-lateral, tambahnya.

Muhyiddin menunjukkan bahawa kesan besar dari pandemi terhadap ekonomi Apec mungkin mengakibatkan pertumbuhan wilayah menurun sebanyak 2,7 persen pada tahun 2020, dibandingkan dengan pertumbuhan 3,6 persen tahun lalu, menjadikannya penurunan yang paling signifikan sejak tingkat pertumbuhan hampir-nol yang dicatat 2009 semasa krisis kewangan global.

Mengenai vaksin Covid-19, dia menyatakan bahawa semua pemimpin Apec telah menyatakan komitmen mereka untuk bekerjasama dan saling menyokong untuk akses yang adil ke vaksin.
Seruan penting untuk bertindak adalah Deklarasi Memfasilitasi Pergerakan Barang-Barang Penting di Apec, yang dipelopori oleh Malaysia, tambahnya.

Perisytiharan ini bertujuan untuk memastikan bahawa barang keperluan dapat bergerak melintasi sempadan tanpa dikenakan tindakan perdagangan yang tidak adil.
Pengisytiharan ini akan membawa kepada aliran perdagangan dan pelaburan yang lebih kondusif di kalangan ekonomi Apec melalui sistem perdagangan terbuka, rancak, telus dan lestari, kata Muhyiddin.

Dia menambah bahawa Pemimpin Apec juga menyedari keperluan kritikal dari mereka yang paling terkena wabak dan keperluan untuk memperkasakan sektor ekonomi.
Kami juga mengalu-alukan sumbangan sumber tambahan di seluruh Apec untuk memerangi wabak dan menyokong pekerja dan sektor melalui proses pemulihan ekonomi, kata Muhyiddin.

Dia mengatakan bahawa pertemuan Apec 2020 di Kuala Lumpur telah menjadi titik tolak bagi organisasi kerana bergerak melampaui agenda Matlamat Bogor.
Tema untuk perjumpaan Apec 2020 tahun ini adalah Mengoptimumkan Potensi Manusia ke arah Masa Depan Bersama Kesejahteraan Bersama: Pivot. Utamakan, yang akan memandu pengembangan dan pelaksanaan dasar-dasar utama.

Malay News
National Desk