‘Arwah sempat merangkak ke bilik saya minta tolong’, kata ayah pelajar


Mohd Rizaini Ghazali menunjukkan gambar anaknya, Muhammad Adham Hazim Mohd Rizaini yang meninggal dunia malam tadi. (Gambar Bernama)

KUALA NERUS: Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka, Muhammad Adham Hazim Mohd Rizaini yang meninggal dunia malam tadi dipercayai akibat pendarahan dalam kepala dikatakan sempat merangkak ke bilik tidur ibu bapanya untuk meminta tolong agar dihantar ke hospital.

Bapanya Mohd Rizaini Ghazali, 51, berkata kehilangan anak kedua daripada lima beradik itu amat mengejutkan kerana arwah tidak mempunyai sebarang penyakit.

“Cuma beberapa hari kebelakangan ini, arwah ada mengadu sakit kepala…kira-kira 5 pagi semalam abang ngah (panggilan untuk Adham Hazim) merangkak ke bilik saya dan isteri (Ros Fazilah Salleh, 46).

“Abang ngah mengadu kepalanya terlalu sakit dan meminta kami membawanya ke hospital. Kami terpaksa meminta pertolongan jiran untuk mengangkat abang ngah ke kereta,” katanya di kediamannya Kampung Bukit Berangan, Tepoh, di sini.

Adham Hazim, 21, pelajar Diploma Kejuruteraan Awam, Fakulti Kejuruteraan Awam di Cawangan Pahang disahkan meninggal dunia pada 10.52 malam tadi, ketika menerima rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Rizaini berkata, doktor memaklumkan hasil imbasan tomografi berkomputer (CT Scan) ke atas Adham Hazim menunjukkan dua urat di bahagian belakang dan atas kepalanya putus sehingga berlaku pendarahan.

Katanya, arwah sebelum ini gemar tidur lewat malam untuk menyiapkan tugasan dan mengulang kaji bagi menghadapi peperiksaan akhir dua minggu lagi.

“Abang ngah seorang yang suka belajar dan setiap hari beliau akan membahagikan masa belajar serta mengendalikan perniagaan atas talian yang dilakukan secara sambilan,” katanya.

Jenazah Adham Hazim selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Bukit Berangan, Tepoh pada 11 pagi tadi.