Banjir akibat air melimpah dari bukit

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Hulu Terengganu: Setiap tahun Kampung Bukit Tadok Mengalami masalah banjir tengkujuh sejak tahun 1980-an kata Othman Muda, 72, seorang penduduk di sini.

Sekarang, dia mengatakan hampir setiap keluarga di kampung memiliki kapal serat yang akan mereka gunakan untuk pindah ke pusat pemindahan sementara selama musim tengkujuh.

“Sekiranya terdapat hujan lebat selama dua hari berturut-turut, rumah-rumah kami pasti akan dibanjiri oleh banjir yang tinggi.

“Setakat ini, saya dan isteri masih mampu mendayung kapal untuk mencari perlindungan, tetapi kami berharap agar kami tidak lagi menghadapi masalah itu.

“Ini sangat memenatkan. Banjir mungkin reda dalam satu atau dua hari, tetapi proses pembersihan akan memakan masa lebih dari seminggu, ”katanya.

Kesengsaraan banjir dipercayai disebabkan oleh limpahan air dari sungai yang diapit oleh dua bukit, iaitu Bukit Tadok dan Bukit Ning, yang terletak kira-kira 10km dari kampung.

Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Desa Bukit Tadok, Mohd Latik Harun berkata, kedua-dua bukit itu sedikit sebanyak menyempitkan jalan air, menyebabkan air melimpah ke kampung yang terletak di kawasan rendah berbanding kampung lain.

Salah satu cara untuk menyelesaikan masalah tersebut adalah dengan memperdalam sungai sebanyak empat atau lima meter, katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telemong, Datuk Rozi Mamat juga mengesahkan bahawa penyebab kesengsaraan banjir yang menimpa kampung itu terbukti benar dengan penyelidikan yang dilakukan dengan kerjasama dari Jabatan Pengairan dan Saliran pada tahun 2015.

Malah, katanya, pada 2017, mereka berusaha mengurangi banjir dengan mengalihkan aliran air sungai Telemong ke sungai Cepoh tetapi langkah itu tidak berjaya.

“Jadi, satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah sekarang adalah dengan menggali atau memperdalam sungai.

“Saya harap kerajaan persekutuan dapat membantu menyediakan peruntukan kerana kerja-kerja pendalaman sungai cukup mahal, apalagi untuk menembus salah satu bukit,” tambahnya.

Malay News
Farah Fauzi