Banjir bertakung akibat pembalakan haram

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Marang: Walaupun cuaca cerah dan cerah selama empat hari terakhir, perairan banjir di Kampung Padang Garam masih belum surut.

Keadaan air tidak surut ini dikenal sebagai ‘banjir termenung’ atau ‘banjir bertakung’ kerana air yang terkumpul sejak beberapa minggu lalu tidak dapat mengalir keluar ke sungai atau laut.

Seorang penduduk, Napsiah Said, 71, mengatakan bahawa dia harus tinggal di pusat pemindahan Sekolah Menengah Kebangsaan Merchang di sini, sejak Selasa (24 Nov), hari pertama gelombang kedua banjir hingga hari ini, kerana rumahnya masih tergenang hingga paras pinggang.

“Pada hari pertama, air banjir berada di paras dada dan hari ini surut ke paras pinggang. Apabila saya melihat mangsa banjir lain berkemas untuk pergi, saya juga tidak sabar untuk pulang. Saya telah mengemas semua barang saya tetapi pada waktu tengah hari hari ini, ketua kampung mengatakan bahawa kita harus terus kekal kerana paras air masih tinggi.

“Saya kecewa dan bosan kerana tidak ada kaitan di pusat ini. Biasanya air yang bertakung akan berlama-lama antara satu hingga dua minggu atau hingga sebulan. Mudah-mudahan, ia tidak akan bertahan hingga sebulan kerana saya tidak mahu kekal seperti air, ”katanya bercanda ketika ditemui Bernama di pusat pemindahan di sini hari ini.

Warga emas yang tinggal sendirian setelah lima anaknya berkahwin dan menetap di tempat lain mengatakan, banjir yang bertakung adalah sesuatu yang normal kerana dia telah menghadapinya sejak tinggal di Kampung Padang Garam 40 tahun yang lalu.

Napsiah mengatakan bahawa dia tidak pernah membeli perabot seperti sofa di rumahnya kerana ia hanya akan musnah semasa musim banjir.

Sementara itu, seorang lagi penduduk, Puteri Yasmin Abdul Mubi, 29, berkata kerana keadaan banjir yang bertakung, kebun semangka seluas dua hektarnya yang terletak di sekitar rumahnya, terendam air.

“Hujan hanya selama dua hari tetapi akan memakan masa seminggu untuk air surut. Syukurlah, rumah saya tidak tergenang kerana dibangun di tanah yang lebih tinggi tetapi beranda dibanjiri air yang mencapai paras betis, ”katanya.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung Pasir, Rosli Othman berkata, 16 orang dari tujuh rumah terjejas oleh air banjir yang bertakung kerana kampung itu terletak di kawasan rendah.

Selain itu, katanya, air dari kawasan banjir tidak dapat mengalir ke Sungai Merchang berikutan kegiatan pembalakan haram di sekitar Kampung Padang Garam.

“Sistem perparitan sering diperbaiki tetapi selagi pembalakan haram tidak dihentikan, masalah banjir yang tersekat tidak akan dapat diselesaikan,” tambahnya.

– BERNAMA