Banjir di pantai timur pulih sepenuhnya

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu: Keadaan banjir di Kelantan pulih sepenuhnya setelah satu-satunya pusat pemindahan sementara (PPS) yang masih beroperasi, di Pasir Mas sejak Jumaat, ditutup kira-kira jam 12 tengah hari ini.

Pegawai Kebajikan Masyarakat Pasir Mas, Azizan Aziz mengatakan bahawa ini disebabkan oleh keadaan cuaca yang semakin baik dan tidak ada hujan selama beberapa hari ini.

“Semua 30 orang terakhir yang ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Deh telah dibenarkan pulang.

“Alhamdulillah”, dengan keadaan cuaca yang bertambah baik dan perairan juga surut … semua mangsa selamat pulang ke rumah, “katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

PPS SK Tok Deh, yang dibuka pada hari Jumaat, menempatkan 37 orang dari lapan keluarga.

Sementara itu, menurut laporan oleh infobanjir.water.gov.my, setakat jam 5 petang hari ini, paras air di Sungai Golok di Rantau Panjang telah menurun hingga mendekati paras normal (5 meter) dengan bacaan 6.85 meter.

Cuaca di Kelantan secara keseluruhannya cerah sejak tiga hari lalu tanpa hujan.

Begitujuga dengan keadaan banjir di Terengganu yang pulih sepenuhnya setelah pusat pemindahan sementara terakhir di Sekolah Menengah Kebangsaan Merchang di Marang ditutup pada jam 2 petang hari ini.

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana negeri, Leftenan Kolonel (PA) Che Adam A Rahman berkata, sembilan mangsa yang dipindahkan dari empat keluarga dibenarkan pulang setelah keadaan di rumah masing-masing dianggap selamat oleh pihak berkuasa.

“Kampung Padang Garam terletak di daerah dataran rendah dan oleh karena itu pada musim tengkujuh, air banjir akan memakan masa lebih lama untuk surut sepenuhnya.

“Gelombang banjir ketiga di Terengganu yang bermula pada tengah malam 2 Disember berakhir hari ini dengan penutupan pusat pemindahan terakhir,” katanya dalam satu kenyataan.

Malay News
Farah Fauzi