Banjir di tiga daerah di Kedah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Alor Setar: Sebanyak 85 orang dari tiga daerah di Kedah dipindahkan ke tiga pusat pemindahan sementara (PPS) setelah rumah mereka dinaiki air berikutan hujan lebat pada hari Isnin.

Ketua Bahagian Operasi Bencana Angkatan Pertahanan Awam Kedah (APM) Kapten (PA) Saifuddin Abdullah berkata, semua mangsa yang dipindahkan berasal dari 23 keluarga dari beberapa kampung di Kubang Pasu, Pokok Sena dan Kota Setar.

“Seramai 29 orang dari enam keluarga dari Kubang Pasu ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Malau. Mereka berasal dari empat kampung, iaitu, Kampung Lahar, Kampung Paya, Kampung Paya Tok Teh dan Kampung Biak.

“Sementara itu, di Pokok Sena, seramai 12 orang dari tiga keluarga kini ditempatkan di PPS di surau Kampung Permatang Limau. Mereka berasal dari Kampung Pulau dan Kampung Permatang Limah, ”katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Di Kota Setar, 44 orang dari 14 keluarga dari tiga kampung (Kampung Suka Menanti, Kampung Seberang Pumpong dan Kampung Alor Gunung) kini ditempatkan di PPS SK Suka Menanti.

Katanya, hujan lebat pada hari Isnin menyebabkan paras air di kawasan dataran rendah atau berhampiran sungai naik antara satu hingga dua meter dan mangsa harus dipindahkan dengan segera menggunakan lori seberat lima tan milik APM.

“Saat ini air surut perlahan. Sekiranya hari ini tidak hujan, air dijangka surut sepenuhnya dan mangsa akan dibenarkan pulang, ”katanya. – BERNAMA

Malay News
Farah Fauzi