Bekalan ikan cukup sepanjang musim tengkujuh

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Bukit Gantang: Lembaga Pembangunan Perikanan Malaysia (LKIM) memberi jaminan bekalan ikan mencukupi sepanjang musim tengkujuh, terutama di Pantai Timur.

Pengerusinya, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal berkata, LKIM mempunyai stok ikan beku atau ikan Q’fish yang mencukupi di dua lokasi, iaitu di Besut, Terengganu dan Kuala Kedah, Kedah.

“Dengan adanya stok ini, kami yakin bekalan ikan di Terengganu dan Kelantan tidak akan terjejas pada musim tengkujuh.

“Syarikat yang mendapat bekalan ikan dari LKIM, juga memiliki stok yang cukup untuk memenuhi permintaan selama musim tengkujuh ini, dan saya percaya tidak akan ada kenaikan harga ikan kerana bekalannya mencukupi,” katanya pada sidang media setelah menyerahkan Mesra Bantuan Rakyat di Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Bukit Gantang, di sini, hari ini.

Bantuan itu diserahkan kepada 22 Sekolah Rendah Agama Rakyat (SRAR), melibatkan RM49,502 untuk pembayaran yuran pelajar dan untuk guru yang terjejas oleh wabak COVID-19, dan RM51,000 kepada tujuh kawasan Rukun Tetangga (KRT) dan enam persatuan ibu bapa dan guru (PIBG).

Sementara itu, Syed Abu Hussin Hafiz, yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang, mengatakan bahawa dia telah mengenal pasti beberapa kawasan di Sungai Tinggi, Bagan Panchor, Kuala Sepetang dan Kuala Tong untuk dijadikan pusat perikanan dan pelancongan.

Dia mengatakan kawasan yang terjejas akan dikembangkan menjadi tarikan pelancong untuk meningkatkan pendapatan komuniti nelayan melalui penjualan cenderamata dan makanan laut.

“Ada juga rumah terapung, sangkar ikan dan kerang yang dilakukan di daerah-daerah ini yang dapat dipromosikan untuk menarik pelancong,” tambahnya.

– BERNAMA