CMCO di semua negara kecuali dari 9 November hingga 6 Disember: Ismail Sabri

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Semua negeri di Semenanjung Malaysia kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan akan diletakkan di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) selama empat minggu dari 9 November hingga 6 Disember.
Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat selepas pertemuan dengan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini berikutan peningkatan kes Covid-19

“CMCO akan membolehkan KKM melaksanakan penyaringan yang disasarkan dan mengurangkan pergerakan dalam masyarakat yang akan membantu mengekang penyebaran jangkitan Covid-19 di negeri-negeri ini,” katanya pada sidang media hari ini.
Ismail berkata, Prosedur Operasi Standard (SOP) akan tetap sama seperti yang diumumkan sebelumnya.

“Tidak ada pergerakan di seluruh daerah dan mereka yang mempunyai kes kecemasan harus mengajukan permohonan persetujuan polis.
“Pekerja yang harus melintasi daerah dan negeri perlu mengemukakan surat majikan atau surat pekerjaan mereka dan hanya dua orang yang dibenarkan membeli peruntukan dalam sebuah keluarga.

“Semua sekolah termasuk tadika dan apa sahaja yang berkaitan dengan pendidikan akan ditutup,” katanya.
Semalam, KKM melaporkan 1,755 kes Covid-19 baru dan dua kematian dalam tempoh 24 jam – jumlah kes tertinggi dalam satu hari yang pernah dilaporkan di Malaysia, di mana hanya tiga kes yang diimport.
Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya kini menjalani CMCO sejak 14 Oktober, tetapi kes-kes tersebut telah menumpuk ribuan sejak Pilihan Raya Negeri Sabah awal November.

Malay News
National Desk