Dianggarkan 30 hingga 40 buaya di sungai Lalang

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Alor Setar: Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kedah mengesahkan bahawa terdapat beberapa buaya di Sungai Lalang, Taman Aman Suria, berhampiran Sungai Petani seperti yang disiarkan di media sosial hari ini.

Pengarahnya, Jamalun Nasir Ibrahim mengatakan buaya itu sudah lama dilihat di sana kerana sungai itu adalah habitat mereka, tetapi setakat ini belum ada aduan dari penduduk tempatan mengenai sebarang ancaman darinya.

“Kami menyedari kehadiran buaya di sana. Berdasarkan pemantauan kami, dianggarkan 30 hingga 40 buaya menghuni sungai, tetapi mereka tidak mengganggu manusia.

“Sekarang, orang mempunyai telefon pintar dan dapat mengambil gambar buaya yang terbenam di tepi sungai kerana mudah disebarkan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Namun, dia menasihatkan penduduk setempat agar berhati-hati ketika berada dekat atau menggunakan sungai untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

Sebagai langkah keselamatan, Jamalun Nasir mengatakan pihaknya juga akan memasang papan tanda amaran di lokasi yang dikenal pasti di sungai sehingga orang ramai lebih waspada.

Sebelumnya, gambar beberapa buaya berenang dan berjemur didakwa di Sungai Lalang, Taman Aman Suria, berhampiran Masjid Putih, Sungai Petani telah dikongsi di media sosial oleh seorang penduduk.

Sementara itu, seorang penduduk Ashri Abdul, 54, dari Kampung Pinang Luar, Sungai Petani juga mengesahkan adanya buaya di sungai dan beberapa kali melihat mereka ketika menjaringkan udang.

Namun, menurutnya, buaya yang terlibat tidak mengganggu manusia dan hanya sesekali naik ke permukaan atau terkena sinar matahari di tepi sungai.

“Saya pergi ke sungai untuk menangkap udang, memang saya takut ketika melihat buaya tetapi mereka tidak mengganggu orang, tetapi kita harus berhati-hati untuk keselamatan diri sendiri,” katanya. – Bernama

Malay News
Farah Fauzi