Dua lagi pusat pemindahan dibuka di Perak kerana hujan lebat

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Photo: Bernama

Ipoh: Hujan lebat petang ini menyebabkan dua pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka, satu untuk daerah Larut, Matang dan Selama dan satu di Kerian, menjadikan jumlah PPS menjadi empat.

Jurucakap Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Perak berkata, setakat jam 9.30 malam ini, jumlah penduduk yang terjejas oleh banjir di kedua-dua daerah adalah 289 orang berbanding 199 orang pada petang ini.

Katanya, di Larut, Matang dan Selama, sejumlah 42 mangsa ditempatkan di Sekolah Rendah Agama Rakyat Ngah Ibrahim, Matang sementara 56 lagi ditempatkan di sebuah pusat yang dibuka pada pukul 4 petang di Sekolah Kebangsaan (SK) Tebing Tinggi, Selama menjadikan jumlah keseluruhan penduduk terjejas di daerah ini kepada 90 orang.

Sementara itu, PPS dibuka pada pukul 5 petang di daerah Kerian di SK Changkat Lobak, Bagan Serai untuk menempatkan 39 mangsa banjir sementara jumlah penghuni di PPS SK Parit Haji Aman kekal seramai 152 orang sejak semalam.

Operasi evakuasi ke PPS dilakukan dengan kerjasama pelbagai jabatan dan agensi termasuk Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis, dan Ikatan Relawan Rakyat (Rela), katanya.

Malay News
National Desk