Dua rumah runtuh disebabkan pergerakan tanah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuantan: Dua rumah di Taman Gambang Damai di sini, runtuh awal pagi ini, dipercayai disebabkan oleh pergerakan tanah di lereng bukit akibat hujan berterusan sejak Sabtu.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Mohamad Noor Yusof Ali berkata, kejadian itu bagaimanapun tidak menyebabkan kematian atau kecederaan kerana penghuninya dipercayai sudah berpindah ketika kejadian pada jam 3.40 pagi.

“Pada masa ini, pihak yang berkenaan sedang melakukan siasatan untuk mengenal pasti punca sebenar kejadian dan penduduk sekitar diarahkan untuk mengosongkan rumah mereka,” katanya kepada Bernama ketika dia mengunjungi lokasi kejadian.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Pahang, Datuk Abd Rahim Muda, ketika ditemui pemberita mengatakan, pergerakan tanah kemungkinan besar disebabkan oleh aliran air anak sungai berdekatan.

Beliau berkata, Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia yang melakukan pemeriksaan dan siasatan dijangka akan menyerahkan laporan mengenai punca kejadian dalam masa seminggu.

“Setakat ini, 26 rumah dikategorikan sebagai berisiko dan penghuni ditempatkan di Bukit Gambang Resort selain dari beberapa yang memilih untuk tinggal di tempat lain. Mereka hanya akan dibenarkan pulang setelah kami berpuas hati bahawa kawasan ini benar-benar selamat,” katanya.

Seorang pemilik rumah, Suhaimi Yunus, 51, seorang pensyarah, menyifatkan dirinya sangat beruntung kerana berpindah beberapa jam sebelum kejadian itu, dan tidak dapat membayangkan nasib isteri dan tiga anaknya sekiranya mereka berada di rumah ketika kejadian.

“Saya melihat ada keretakan di rumah sebelum keluar bekerja dan mendapati retakan itu semakin besar ketika saya pulang ke rumah, menyebabkan saya mula merasa tidak selesa dan saya memutuskan untuk segera mencari rumah sewa di kawasan sekitarnya.

“Kami bergerak dengan tergesa-gesa dan hanya sempat membawa peti sejuk, mesin basuh, meja dan televisyen sebelum dihubungi oleh jiran awal pagi ini untuk memberitahu kami bahawa rumah itu runtuh,” kata Suhaimi, yang tinggal di sana sejak kebelakangan ini tiga tahun.

Seorang saksi kejadian, Roslina Ahmad Said, 37, mengaku telah mendengar bunyi kuat sekitar jam 3 pagi, mendorongnya bangun dan meninggalkan rumah untuk memeriksa keadaan di sekitarnya.

“Tiba-tiba, rumah Suhaimi runtuh di depan mata saya. Saya dengan cepat membangkitkan semua ahli keluarga yang sedang tidur untuk keluar (dari rumah) dengan segera kerana saya bimbang jika keadaan yang sama boleh berlaku kepada kami,” katanya.

Sumber: BERNAMA