Elak aktiviti air di musim tengkujuh timur laut

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Bharu – Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan (JBPM) meminta orang ramai agar tidak melakukan aktiviti air sepanjang musim tengkujuh timur laut.

Pengarahnya Md Salleh Sarbini mengatakan keadaan cuaca yang tidak dapat diramalkan sejak petang Selasa boleh mendatangkan bahaya kepada mereka yang melakukan aktiviti air ketika ini.

Beliau menasihatkan orang awam harus menghindari aktiviti di pantai seperti berkelah dan berenang serta menggunakan kapal kecil untuk pergi ke laut.

Tambah beliau lagi orang ramai juga diminta untuk menjauhkan diri dari sungai atau air terjun yang mengalir dengan cepat di mana arus deras mungkin berlaku untuk mencegah kejadian yang tidak diingini,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Mengulas lanjut, Md Salleh mengatakan semua pegawai dan anggota berwaspada menghadapi musim tengkujuh di bawah norma baru berikutan wabak COVID-19.

Beliau melaporkan JBPM juga melakukan rondaan di beberapa sungai utama, termasuk di Rantau Panjang dan Pasir Puteh. Setakat ini paras air di sungai masih berada pada julat normal dan paras di Sungai Golok menunjukkan arah aliran menurun.

Dia juga menasihati orang ramai untuk mematuhi arahan yang diberikan oleh pihak berkuasa untuk berpindah ke tempat perlindungan (PPS), jika kawasan perumahan mereka ditenggelami air.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) telah mengeluarkan amaran cuaca buruk tahap oren dengan hujan lebat dijangka berterusan di beberapa kawasan di negeri-negeri pantai timur.

Menurut Jabatan Pengairan dan Saliran, sungai Golok di Rantau Panjang mencatat bacaan 4.74 meter di bawah paras 5.00 meter normal pada pukul 5 petang semalam .

Malay News
Farah Fauzi