Gangguan air diselesaikan kurang 24 jam

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

George Town: Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang Sdn Bhd (PBAPP) menyelesaikan gangguan bekalan air tidak berjadual baru-baru ini di Seberang Perai Selatan (SPS) dalam masa 24 jam, kata Ketua Pegawai Eksekutif PBAPP Datuk Jaseni Maidinsa.

Katanya, tempoh penyiapan lebih cepat daripada petunjuk prestasi utama (KPI) yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) iaitu 36 jam sekiranya melibatkan gangguan bekalan air tidak berjadual yang melibatkan saluran paip antara 200 hingga 600mm.

“KPI berlaku untuk semua pemegang lesen bekalan air di Semenanjung Malaysia dan bahkan masalah bekalan air di SPS baru-baru ini tidak ada kaitan dengan kerja berjadual PBAP,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia juga membantah insiden gangguan bekalan air berjadual pada malam perayaan Deepavali seperti yang diduga, sambil menambah bahawa PBAPP tidak akan memotong bekalan air tanpa memberikan pemberitahuan seperti yang didakwa oleh laporan akhbar berbahasa Cina yang diterbitkan pada 15 (Nov).

Katanya, pemeriksaan yang dilakukan di semua saluran paip utama di kawasan yang terjejas tidak menunjukkan kejadian pecahnya paip tersebut.

“Siasatan lebih lanjut menunjukkan bahawa kenaikan penggunaan air pada 11 November menyebabkan pam air di pam Wellesley dan Sungai Duri berhenti secara automatik apabila tidak ada cukup air untuk mengepam. Usaha dilakukan oleh kakitangan PBAPP untuk mengalihkan bekalan air ke pam rumah, “katanya.

Sebagai penyelesaian jangka panjang, PBAPP merancang untuk mengkonfigurasi ulang sistem rangkaian bekalan air yang ada ke daerah SPS untuk mencapai tekanan pengedaran yang lebih baik dalam tiga bulan, tambahnya.                – Bernama

Malay News
Farah Fauzi