Genting Malaysia merancang pemotongan gaji

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Genting Malaysia Bhd merancang satu lagi pemotongan gaji kerana ia berusaha untuk mengurangkan kos di tengah wabak virus koronavirus yang berpanjangan.

Genting Malaysia, sebuah unit konglomerat Genting Bhd yang dikendalikan oleh hartawan Malaysia Lim Kok Thay, meminta beberapa pekerja untuk bersetuju untuk pengurangan sementara gaji pokok sebanyak 15 peratus atau 20 peratus berdasarkan pangkat mereka, menurut memo dalaman bertarikh 1 Mac dilihat oleh Bloomberg News.

Sebilangan pekerja diminta mengambil cuti sehari tanpa seminggu tanpa cuti.

Pemotongan tersebut akan berkuat kuasa sehingga Mei, menurut memo itu.

Pengurusan kanan secara sukarela bersetuju untuk mengetepikan 20 peratus gaji mereka untuk tempoh yang sama, katanya.

Ini adalah kali kedua sejak bermulanya wabak kumpulan Genting terpaksa memotong pampasan kakitangan.

Pada bulan April, konglomerat yang diketuai oleh ibu bapa Genting Bhd mengumumkan pengurangan gaji pertama kumpulan sejak penubuhannya pada tahun 1965 setelah wabak tersebut merosak kasino, pelayaran dan pusat peranginannya.

Seorang wakil untuk Genting Malaysia tidak segera menjawab permintaan komen.

Sekatan pergerakan baru dan penutupan sempadan Malaysia yang dilakukan untuk mengekang penyebaran jangkitan Covid-19 memaksa kumpulan itu untuk menutup operasi tempatannya semula pada 22 Januari, dan lalu lintas pelancong ke resort puncak bukitnya di negeri Pahang kemungkinan akan tetap tenang. walaupun selepas pemberian vaksin baru-baru ini, menurut memo.

Sumber: NST