Hatrik Mastantuono tamatkan derita Fiorentina

Rom: Remaja Argentina, Franco Mastantuono menjadi wira Fiorentina apabila meledak hatrik untuk membantu pasukannya meraih mata pertama musim ini selepas menewaskan Venezia 4-2, awal pagi tadi.

Fiorentina yang gagal meraih kemenangan dan berada di dasar Serie A sebelum perlawanan itu, melantik semula Paolo Vanoli sebagai pengendali pada Isnin lalu bagi menggantikan Fabio Grosso yang dipecat selepas kalah dalam tiga perlawanan pertama.

Dalam pertembungan dua pasukan yang masih gagal mengutip sebarang mata musim ini, Venezia membuka jaringan menerusi penyerang Nigeria, Akor Adams pada minit ke-22.

Namun, Mastantuono, 19, yang dipinjamkan daripada Real Madrid, mengubah permainan apabila menjaringkan dua gol dalam tempoh seminit ketika perlawanan memasuki minit ke-30.

Ia juga menjadi dua gol pertama Mastantuono dalam saingan Serie A.

Fiorentina kemudian melebarkan kelebihan apabila Mateo Pellegrino yang masuk sebagai pemain gantian selepas sejam permainan, menjaringkan gol pada minit ke-66.

Mastantuono melengkapkan hatriknya enam minit sebelum tamat permainan untuk memastikan Fiorentina berada di landasan kemenangan.

Antoine Hainaut kemudian menjaringkan gol kedua Venezia empat minit sebelum wisel penamat, namun ia gagal menghalang Fiorentina membawa pulang tiga mata.

Kemenangan itu melonjakkan Fiorentina ke tangga ke-15, manakala Venezia jatuh ke dasar liga.

Kedua-dua pasukan masing-masing sudah melepaskan 11 gol dalam empat perlawanan pertama musim ini.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Scroll to Top