Hubungan Malaysia-Singapura berjalan lancar walaupun ketiadaan Pesuruhjaya Tinggi – Hishammuddin

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura telah berjalan dengan lancar dan tidak terjejas oleh ketiadaan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke republik itu.

Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, Malaysia sedang dalam proses melantik Pesuruhjaya Tinggi baru ke Singapura berikutan pengunduran Datuk Zainol Rahim Zainuddin pada bulan April.

“Proses melantik Pesuruhjaya Tinggi atau duta besar memerlukan banyak pemeriksaan, bukan hanya di pihak Malaysia tetapi juga di pihak negara tuan rumah.

“Jadi proses ini, sejauh Singapura, sedang berlangsung. Yang paling penting, dengan atau tanpa Pesuruhjaya Tinggi, tugas kita diselesaikan, ”katanya kepada wartawan setelah menghadiri beberapa siri pertemuan di sini hari ini berkaitan dengan Sidang Kemuncak ASEAN.

“Seperti yang anda lihat, pembangunan jalur hijau dan pergerakan orang antara Malaysia dan Singapura tidak terjejas … sama ada kita mempunyai Pesuruhjaya Tinggi atau tidak. Jadi itu bukan masalah, ”katanya.

Dia menambahkan pergerakan warga negara melintasi Tambak, membuka sempadan dan melihat gelembung perjalanan untuk pelancongan telah berlangsung, dengan atau tanpa Komisaris Tinggi.

Hishammuddin mengulas mengenai permintaan Pengerusi Jawatankuasa Kerja, Pengangkutan dan Infrastruktur negeri Johor, Mohd Solihan Badri hari ini agar jawatan itu dapat diisi secepat mungkin untuk memudahkan permasalahan yang melibatkan rakyat Malaysia di republik itu.

Sebelumnya, Hishammuddin menghadiri tiga pertemuan yang berkaitan, iaitu Mesyuarat Menteri Luar Negeri ASEAN, Mesyuarat Majlis Komuniti Keamanan Politik ASEAN ke-22 dan Mesyuarat Majlis Penyelaras ASEAN ke-28.

Antara isu yang dibincangkan termasuk yang berkaitan dengan Laut China Selatan, perkembangan di wilayah Rakhine di Myanmar, isu Palestin, ancaman bukan tradisional dan usaha untuk menangani pandemi lanskap dunia baru pasca Covid-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengetuai delegasi Malaysia menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN ke-37 hampir dari ibu negara dari Khamis hingga Ahad.
Persidangan tahun ini, yang dianjurkan oleh Vietnam, mesti diadakan kerana wabak tersebut.

-Bernama