Imigresen Sabah tahan 117 pendatang haram

source_img
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Imigresen Sabah berkata berkata pihaknya akan mengenakan tindakan undang-undang terhadap individu yang didapati menjadi dalang di sebalik kehadiran dan kewujudan penempatan pendatang haram di negeri itu. (Gambar Bernama)

SANDAKAN: Jabatan Imigresen Malaysia Sabah menahan 117 pendatang haram selepas memeriksa 680 warga asing dalam satu Operasi Bersepadu pada pukul 1.10 pagi di kawasan setinggan Mangkalinau Batu 3, semalam.

Pengarah Imigresen Sabah, Muhamad Sade Mohamad Amin berkata 115 warga Filipina dan dua warga Indonesia itu ditahan kerana dipercayai melakukan pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002) seperti tidak memiliki dokumen pengenalan diri, dan sebagainya.

“Semua pendatang haram itu kini ditempatkan di Depot Imigresen Sandakan untuk siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan.

Menurutnya operasi berkenaan melibatkan 213 pegawai dan anggota Jabatan Imigresen serta beberapa agensi keselamatan termasuk Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom), polis serta Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Sementara itu, Muhamad Sade berkata pihaknya akan mengenakan tindakan undang-undang terhadap individu yang didapati menjadi dalang di sebalik kehadiran dan kewujudan penempatan pendatang haram di negeri itu.