Iran bersumpah untuk membalas pembunuhan saintis nuklear

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Tehran: Iran telah berjanji untuk membalas pembunuhan saintis nuklear paling senior di negara itu, Mohsen Fakhriade. Di Fakhriad, dia diserang oleh pengganas di wilayah tidak masuk akal di Kabupaten Damavand dekat Tehran pada hari Jumaat. Walaupun dia kemudian dibawa ke hospital dengan kecederaan serius, dia meninggal. Hussein Deghan, seorang penasihat ketenteraan kepada pemimpin tertinggi negara itu, Ayatollah Ali Khamenei, mengatakan bahawa komplot akan “disambar” seperti kilat.
Agensi perisik Barat telah membuat spekulasi bahawa Fakhriad berada di belakang program senjata nuklear rahsia Iran. Iran selalu mengatakan bahawa program nuklearnya adalah untuk tujuan damai.
Menteri Luar Negeri Mohammad Javad Zarif meminta masyarakat antarabangsa untuk mengutuk tindakan pengganas tersebut. “Pengganas telah membunuh seorang saintis terkemuka Iran hari ini,” katanya dalam tweet.

Majid Takht Ravanchi, duta besar Iran untuk PBB, mengatakan pembunuhan itu merupakan pelanggaran jelas terhadap undang-undang antarabangsa dan bertujuan untuk menimbulkan kekacauan di wilayah tersebut.
Encik. Zarif menyalahkan Israel atas serangan itu, dengan mengatakan terdapat “petunjuk serius” bahawa Israel terlibat. Pada bulan April 2016, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu secara khusus menamakan Fakhriad semasa menyampaikan ucapan mengenai program nuklear Iran. Israel belum mengulas pembunuhan itu.

Pembunuhan itu berlaku di tengah-tengah kebimbangan mengenai pengayaan uranium Iran. Uranium yang diperkaya adalah komponen penting untuk penjanaan tenaga nuklear dan pengembangan senjata nuklear tentera. Dalam perjanjian 2015 dengan enam kuasa besar dunia, Iran meminta untuk membatasi pengeluaran uraniumnya.

Namun, sejak Presiden AS Donald Trump menarik diri dari perjanjian itu pada tahun 2016, Iran sengaja melanggar syarat-syarat perjanjian.
Walaupun telah lama ditentang oleh Israel, Joe Biden telah berjanji untuk bergabung semula dengan Iran setelah menjadi presiden AS pada bulan Januari. John Brennan, mantan ketua Agensi Perisikan Pusat (CIA), mengatakan pembunuhan saintis itu adalah jenayah dan “sangat ceroboh, yang menimbulkan risiko konflik di rantau ini.” Telah selesai.
Encik. Brennan menambah bahawa dia tidak tahu apakah ada pemerintah asing yang membenarkan Fakhriadez dibunuh.

Malay News
International Desk