Kampus Universiti dijangka dibuka semula Mac 2021

Kuala Lumpur: Pelajar universiti dijangka kembali ke kampus masing-masing seawal Mac tahun depan, kata Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

Menterinya, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad, berkata perkara itu akan diperhatikan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk pertimbangan dan persetujuan.

“Masih dibincangkan. KPT telah mencadangkan agar pelajar universiti kembali ke kampus mereka pada bulan Mac tetapi belum ada kesimpulan sehingga MKN bersetuju mengenai perkara ini.

“Kami akan membuat pembentangan mengenai proposal ini ke MKN tidak lama lagi. Ketika mendapat lampu hijau, kami akan membuat pengumuman rasmi,” katanya kepada Berita Harian hari ini.

Pandemik Covid-19 yang membawa kepada penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan di seluruh negara pada bulan Mac menyaksikan pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta beralih ke platform pembelajaran dan pengajaran dalam talian (PdP).

Noraini menambah bahawa kementerian bekerjasama rapat dengan universiti untuk memperkukuhkan Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika mereka bersiap untuk menerima pelajar kembali ke kampus mereka.

Antara cadangannya, katanya, adalah untuk universiti menyediakan ruang yang membolehkan pelajar dipisahkan.

“Sekiranya pelajar diizinkan kembali ke kampus mereka dalam waktu terdekat, kelas hibrid akan dilakukan untuk menghilangkan sebarang risiko,” katanya, sambil menambah bahawa PdP akan diteruskan seperti biasa pada bulan Januari.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Putra Malaysia Prof Dr M. Iqbal Saripan berkata mereka telah mula membuat persiapan untuk menyambut kedatangan pelajar sekiranya mereka dibenarkan kembali pada bulan Mac.

Perbincangan mengenai perkara itu, katanya, telah dilakukan antara KPT dan universiti tetapi persetujuan akan bergantung pada keputusan NSC.

“Mulai 1 Januari tahun depan, kami akan meneruskan kelas dalam talian hingga akhir semester pada pertengahan Februari. Rancangan kami yang seterusnya adalah membenarkan pelajar memasuki kampus pada bulan Mac apabila semester baru bermula.”

Timbalan Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Prof Datuk Dr Mohammad Shatar Sabran berkata kelas dalam talian akan berjalan seperti biasa. Ini juga akan berlaku untuk pelajar Diploma baru yang dijangka mendaftar pada bulan Januari.

Katanya, pelajar boleh mengikuti kelas dalam talian dari rumah sehingga akhir semester.

“Mereka yang mempunyai sambungan Internet yang lemah di rumah boleh kembali ke kampus dan mengikuti kelas dalam talian,” katanya.

Sumber: New Straits Time

Scroll to Top